Skip to main content

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνικά θέματα

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που αρχίζει αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, να βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει τη Μεγάλη Τετάρτη στη Μόσχα και την ίδια ημέρα να ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working group στις Βρυξέλλες και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα να δηλώνει ότι η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί στο ακέραιο στις 9 Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ (Πάσχα για τους Καθολικούς!) με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, θα έχουν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνάντηση κρίνεται από την κυβέρνηση ιδιαιτέρα σημαντική διότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα λήγει την άνοιξη του 2016 και ήδη το ταμείο βάσει αυτού θα έπρεπε να είχε δώσει στη χώρα εντός του 2014 σημαντικά ποσά τα οποία δεν δόθηκαν επειδή δεν έκλεισε η πέμπτη αξιολόγηση.

Τη Μεγάλη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί το πρωί με τον υφυπουργό για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, και με την σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας, Κάρολιν Ατκινσον.

Εντός αυτού του κλίματος ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, εκφράζει σήμερα στη Real τη βεβαιότητά του ότι η ΕΚΤ «θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση», διότι όπως λέει χαρακτηριστικά «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν «πέντε, έξι ή επτά μέτρα φωτιά στο τραπέζι», αλλά «διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» και «κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης».

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, το βράδυ της Τετάρτης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πανούσης, με σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του με τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων ανά την επικράτεια λέγοντας ότι «οι καταλήψεις- οι οποίες όταν δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα- συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας».

Τέλος, εν όψει και της επίσκεψης στη Μόσχα, σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός, «δεν συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς», με τον τελευταίο να εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία του για το ταξίδι στη Μόσχα και τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ