Skip to main content

Τουρκία: Νέοι Κούρδοι δήμαρχοι μεταξύ χαράς και φόβου

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το φιλοκουρδικό κόμμα HDP πέτυχε πολύ καλά εκλογικά αποτελέσματα. Ωστόσο η χαρά των νεοεκλεγέντων έχει όρια: σύντομα η κεντρική κυβέρνηση του AKP θα μπορούσε να τους καθαιρέσει.

«Το ότι κερδίσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ ευχάριστο. Πρέπει επιτέλους να γίνει αποδεκτή η λαϊκή βούληση. Τώρα μπορεί η διοίκηση που εμείς εκλέξαμε να ορίσει τις τύχες μας» ανέφερε μια νεαρή γυναίκα στη DW. Δυο ηλικιωμένες γυναίκες με ισλαμική μαντήλα διερωτώνται: «Γιατί πρέπει πάλι να μας θέσουν και πάλι εδώ υπό αναγκαστική διοίκηση; Τι έχουν χάσει πια εδώ; Δεν το αποδεχόμαστε. Αυτούς που κέρδισαν εδώ τις εκλογές, τους προστατεύει ο Θεός». Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια ακούγονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ, από νέους, ηλικιωμένους, προοδευτικούς και συντηρητικούς.

Το ερώτημα είναι ένα. Για ποιο λόγο να εκλέγεται ένας δημοκρατικά νομιμοποιημένος δήμαρχος, όταν θα καθαιρεθεί στη συνέχεια από την Άγκυρα; Στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, ο κόσμος χαίρεται πάντως ακόμη γιατί κατάφερε να εκλέξει με ποσοστό 63% το HDP.

To αποτέλεσμα αυτό χαρακτηρίζεται ιστορικό σύμφωνα με την Φελεκνάς Ούτζα, βουλευτή του HDP. «Το αποτέλεσμα αυτό ήταν η αντίδραση των πολιτών στην εκμηδένιση, την απομόνωση, την άρνηση (από μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν)» ανέφερε η ίδια στη DW. Aν και το κόμμα της έχασε κάποιες κοινότητες στα δυτικά της χώρας, στις κρίσιμες περιφέρειες Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Μάρντιν κατάφερε σημαντικές νίκες. Συνολικά κατάφερε να ανακτήσει 48 δήμους από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Ποια η προοπτική στο Ντιγιαρμπακίρ;

Ωστόσο οι ελπίδες για ουσιαστική αυτοδιοίκηση στις κουρδικές πόλεις είναι χαμηλές. Στις εκλογές του 2016 η τότε εκλεγμένη δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Γκιουλτάν Κισανάκ είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξης κι έτσι η Άγκυρα έθεσε την κουρδική πόλη σε καθεστώς αναγκαστικής διοίκησης με εντεταλμένο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά από εκείνη την εκλογική αναμέτρηση και σε άλλες 96 κουρδικές πόλεις. Η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε υπαίτιους τους εν λόγω δημάρχους κουρδικής καταγωγής για συνεργασία με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Σαράντα εξ αυτών παραμένουν μέχρι σήμερα φυλακισμένοι.

Αντίστοιχα μέτρα δεν αποκλείεται να λάβει εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επανέλαβε κατά τις ομιλίες του στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο «εάν συνεχιστεί η υποστήριξη των τρομοκρατών, θα πρέπει και πάλι δήμοι να τεθούν υπό αναγκαστική διοίκηση».

Από την πλευρά τους πολιτικοί του HDP, όπως και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταγγέλουν ότι δεν έλαβαν χρόνο για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, ούτε στην τηλεόραση ούτε στο ραδιόφωνο. Η πίεση που ασκήθηκε από τον Ερντογάν ήταν μεγάλη. «Οι υποστηρικτές μας απειλούνται. Οι αστυνομικοί κινηματογραφούν τους πολίτες που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας και καταγράφουν τα ονόματά τους. Είμαστε υπό πίεση, απειλούμαστε με βία και παρεμβολές», δήλωσε το στέλεχος του HDP Σεζαΐ Τεμελί πριν από τις εκλογές. Το μέλλον πάντως για τους δήμους που κέρδισε το HDP διαγράφεται αβέβαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ντιγιαρκμπακίρ ειδικότερα, σημαντικό αστικό κέντρο της νοτιανατολικής Τουρκίας, βιώνει βαθιά οικονομική κρίση και συγχρόνως πλήττεται άμεσα από το προσφυγικό, δεδομένου ότι αποτελεί σημείο διέλευσης από τη Συρία προς την Τουρκία.