Skip to main content

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική πολιτική έναντι των ΗΠΑ;

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής κριτικής έναντι της κυβερνητικής γραμμής στα εθνικά θέματα προχωρά η αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας ερωτηματικά για το αν υφίσταται πλέον ενιαίο μέτωπο στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων ή όχι.

Σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, τη λεγόμενη ως αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, την είχε φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο και ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε ο κ. Τσίπρας στην προσπάθειά του να ενισχύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Τσίπρας πήρε αυτήν την απόφαση επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταδίκασε τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη και γενικότερα την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, αλλά και επειδή πιστεύει ότι με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Κόλπου, η ψήφιση της συμφωνίας για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε δώσει ένα στίγμα της αλλαγής των προθέσεών του έναντι των ΗΠΑ στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όταν είπε ότι «εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας στο πιο κρίσιμο ζήτημα, που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας».

Στην ίδια συνέντευξη επιτέθηκε κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας επίσης: «Θεωρώ λάθος το ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει. Και η ελληνική πλευρά οφείλει να πιέσει για να το ξεκαθαρίσει. Και πίεση δεν υπάρχει αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε ενστάσεις στο αμερικανικό νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις τουρκικές παραβιάσεις και στη στήριξη του σχήματος 3+1. Εάν οι δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας και υπέρ του σχήματος 3+1 και του αγωγού EastMed δεν είναι σαφείς -πόσο δε μάλλον αν δεν υπάρξουν καν-, νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πτυχές αυτής της συνεργασίας».

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την πολιτική του έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είχε καν συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό πρέσβη, με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις.

Το ερώτημα είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει όντως στη Βουλή τη συμφωνία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ -Ελλάδας, κάτι που αν συμβεί -ακόμα και αν υπακούει σε εσωκομματικούς σχεδιασμούς και προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μιμηθεί τους ελιγμούς του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική, όπως συζητείται ευρέως- θα συνιστά αλλαγή στάσης και σημαντική εξέλιξη. 

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου αύριο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς για το ταξίδι του στις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα την πορεία των εθνικών θεμάτων, με τις συναντήσεις να γίνονται Παρασκευή και Δευτέρα. 

Πρώτος το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή θα περάσει στις 12:00 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις 13:00 θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Θα ακολουθήσει η συνάντηση, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.