Με επικεφαλής κορυφαία υπουργό, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προβεβλημένους βουλευτές και νέα στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά, ολοκληρώνεται η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε πανηγυρικούς τόνους στην αυριανή εκδήλωση για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Γαλάτσι, που στόχος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι να επικυρώσει το άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο, που αποτελεί και τη βασική αιτία του πολέμου με το Κίνημα Αλλαγής.
Η στόχευση είναι γνωστή. Βραχυπρόθεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ευρωεκλογές μαζί με στελέχη από την ευρύτερη Κεντροαριστερά για να συγκρατήσει ψηφοφόρους που επιστρέφουν στο Κίνημα Αλλαγής. Μεσοπρόθεσμα κινείται ώστε να καταλάβει τον πολιτικό χώρο και να γίνει ο κεντρικός παίκτης στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μετά τις εκλογές, ώστε να αποτελεί τον δεύτερο εναλλακτικό πόλο εξουσίας, μετά τις εθνικές εκλογές.
Απαντώντας στο ερώτημα αν το ευρωψηφοδέλτιο έχει «κλείσει» και θα παρουσιαστεί αύριο στο Γαλάτσι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ή μένουν ακόμα εκκρεμότητες, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, με κάποια στελέχη να έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους ενώ τους έχει γίνει πρόταση, ανώτατο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει στη «Ν» πως ως σήμερα το βράδυ οι υποψηφιότητες θα έχουν κλείσει.
Βεβαίως, στην αυριανή εκδήλωση αναμένεται να παρουσιαστούν μαζί με τους ήδη γνωστούς ευρωβουλευτές και οι υποψηφιότητες του Σπύρου Δανέλλη αλλά και της Έλενας Κουντουρά, για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία πέρασε ολόκληρη διάταξη στη Βουλή ώστε να μπορούν να είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή χωρίς να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα.
Σε θέση μάχης το Κίνημα Αλλαγής
Η ομιλία του κ. Τσίπρα θα αποτελέσει άλλο ένα άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, στη λογική της «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», με στόχο η πίεση προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να αυξηθεί, αλλά και ψηφοφόροι του προοδευτικού χώρου να τεθούν προ του διλήμματος ΣΥΡΙΖΑ ή Κίνημα Αλλαγής.
Στελέχη του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν αποφασισμένα να δώσουν μάχη «για να αποκαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο λαϊκισμός» και αισιόδοξα ότι η μάχη αυτή θα ενισχύσει το κόμμα τους στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις και το Κίνημα Αλλαγής θα έχει καλά αποτελέσματα και στους δήμους και στις περιφέρειες, και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές.
Η μάχη αυτή θα έχει όμως πολλά στάδια, δύο εκ των οποίων θα είναι τα βασικά.
Το ένα είναι η στάση που θα αποφασίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής στο τοπίο που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, ειδικά στην περίπτωση που οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και της Αριστεράς καταφέρουν να συνασπιστούν (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο ωστόσο) έναντι του Λαϊκού Κόμματος για να εκλέξουν κοινής αποδοχής υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς (θα είναι ο κ. Βέμπερ;) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις άλλες θέσεις στις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο είναι η μετεκλογική στάση τους, έναντι της Ν.Δ. που αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά δεν άφησε περιθώρια συνεργασίας με τη Ν.Δ. σε κυβερνητικό σχήμα την επομένη των εκλογών, λέγοντας: «Είμαστε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, κινούμαστε στο χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Ακροδεξιάς».
Αυτή είναι η προσωρινή απάντηση της κ. Γεννηματά -την οποία στήριξαν όλα τα γνωστά στελέχη του κόμματος που μίλησαν στο συνέδριο- στην προσπάθειά της να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μία λέει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι δεκανίκι της Ν.Δ. και έτοιμο να συνεργαστεί στην κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και από την άλλη λέει ότι δεν θα πιάσει το 3% στις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή.
Το τι θα γίνει όμως την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, παραδέχονται όλοι στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν θα το καθορίσουν οι δηλώσεις που γίνονται σήμερα, αλλά τα εκλογικά ποσοστά που θα δώσει στα κόμματα ο ελληνικός λαός και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων.