Πενήντα εννέα πυραύλους Τόμαχοκ εκτόξευσαν οι ΗΠΑ στη Συρία, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό.
«Σήμερα το βράδυ διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς πραγματοποιήθηκε στις 04:40 (τοπική ώρα).
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου «οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».
Οι 59 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.
Διάγγελμα Τραμπ
Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την επίθεση με τοξικό αέριο, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα (…) αγνοώντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο», ανέφερε.
Είπε ακόμη πως «οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά» με αποτέλεσμα «η προσφυγική κρίση να γίνεται βαθύτερη και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».
Κάλεσε παράλληλα «όλα πολιτισμένα έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ με στόχο να μπει «τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών».
«Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν. Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.
Έξι νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην αεροπορική βάση
Όπως ανακοίνωσε ο συριακός στρατός κατά την αμερικανική επιχείρηση έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.
Σε ανακοίνωσή της διοίκηση του συριακού στρατού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ δήλωσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» και «την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία».
Αναφέρεται ακόμη ότι τα αμερικανικά πλήγματα «στέλνουν τα λάθος μηνύματα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα στο μέλλον, όποτε αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης».
Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντελραχμάν, ανέφερε ότι η βάση έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. «Τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτήριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν γίνει σκόνη», είπε, προσθέτοντας πως στη βάση υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23.
Επικαλούμενο πληροφορίες, το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, μετέδωσε πάντως πως η διοίκηση του συριακού στρατού είχε απομακρύνει τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση.
Πεντάγωνο: Ενημερώσαμε εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεση
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει τη συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν ζήτησαν την άδεια Μόσχας» για την πυραυλική επίθεση. Ανέφερε ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ «είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων».
Δαμασκός: Αναμενόμενη η αμερικανική επίθεση
Ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα «περιορισμένα» και «αναμενόμενα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.
Χαιρετίζει την επίθεση η συριακή αντιπολίτευση
Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι αναμένει πως η επιχείρηση των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα.
Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, είπε πάντως στο πρακτορείο Sputnik πως δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας.
Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση, υποδέχθηκε επίσης θετικά την πυραυλική επίθεση. Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά του καθεστώτος του Άσαντ θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων».
Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγινα «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».
Κρεμλίνο: Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους
Το Κρεμλίνο έκανε λόγο από την πλευρά του για «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους».
«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Επιδοκιμάζουν η Γαλλία, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Τουρκία
Την αμερικανική επιχείρηση χαιρέτισαν μία σειρά από χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό. Πρόσθεσε ακόμη πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τη θέση τους.
Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ», τόνισε.
«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού» ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Γερμανία: Κατανοητή η αμερικανική αντίδραση
Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «πολιτική λύση» στο Συριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Καταδικάζει η Τεχεράνη
Αντιθέτως το Ιράν κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα.
«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters