Skip to main content

Κόντε προς Χάφταρ: Η μόνη βιώσιμη λύση στην λιβυκή κρίση είναι πολιτική

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κάλεσε την Τετάρτη τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης των δυνάμεών του, του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τα αντίπαλα μέρη να επιδιώξουν πολιτική λύση.

Ο Κόντε προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και «κάλεσε να εγκαταλειφθεί η στρατιωτική επιλογή», ανέφεραν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Ρώμη.

Η μοναδική βιώσιμη λύση στην λιβυκή κρίση είναι πολιτική, επέμεινε ο Κόντε, απηχώντας τη θέση που εκφράστηκε στις Βρυξέλλες, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν παράλληλα χθες συνομιλίες με τον αντίπαλο του Χάφταρ, τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Ο Σάρατζ, η κυβέρνηση του οποίου είναι αντιμέτωπη από τον Απρίλιο με επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας του ΛΕΣ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Τζουζέπ Μπορέλ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε [τον κίνδυνο] η Λιβύη να μετατραπεί σε θέατρο πολέμου μέσω ενδιαμέσων. Και να εξασφαλίσουμε ότι η Λιβύη δεν θα μετατραπεί σε δεύτερη Συρία», συνόψισε ο Μάας μετά τις συνομιλίες.

Οι συναντήσεις καταγράφηκαν λίγα εικοσιτετράωρα αφότου ο ΛΕΣ του Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, έθεσε υπό τον έλεγχό του την παραθαλάσσια πόλη Σύρτη, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης ΚΕΣ.

Το Βερολίνο σκοπεύει να οργανώσει εντός Ιανουαρίου διεθνή σύνοδο για να αναζητηθεί λύση και να υπάρξει επάνοδος στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του NATO η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP