Skip to main content

Χ. Κασίμης: Αδιέξοδη για το μέλλον της γεωργίας η λαϊκίστικη διαχείριση των κρίσεων

Τη μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγρό-διατροφικό μοντέλο που θα οδηγήσει στην απεξάρτηση από τις επιδοτήσεις καθώς και τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες αναβάθμισης της υπαίθρου έθεσε ως στρατηγικούς στόχους του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης.

Από το βήμα του 2ου αγροτικού συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο κ. Κασίμης εξήγησε ότι οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι εξειδικεύονται σε πέντε βασικές επιχειρησιακές προτεραιότητες, οι οποίες είναι: 

  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας & της παραγωγικότητας του πρωτογενή τομέα.
  • Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Η ενίσχυση της αξίας αλυσίδας  των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και η αντιμετώπιση ή/και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • Η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές.

Όπως είπε, οι προτεραιότητες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα εξυπηρετούνται από μια σειρά Μέτρα και Δράσεις που προβλέπονται στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ). 

Δράσεις για τη μεταφορά γνώσης και ενημέρωσης

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο γεγονός ότι με το νέο ΠΑΑ 2014-2020 προωθούνται δράσεις μεταφοράς γνώσης και ενημέρωσης (με 70 εκατ. κοινοτικούς πόρους) με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ήδη ενεργοποιήθηκε το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών προς τον ΕΛΓΟ με 12.000 καταρτιζόμενους περίπου και με 10,2 εκατ. δημόσια δαπάνη, ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Προβλέπεται η δημιουργία υποδομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από γεωπόνους και κτηνιάτρους (με 125 εκατ. κοινοτικούς πόρους) προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τεχνική και επιστημονική στήριξη των παραγωγών και να ενισχυθεί κατ΄ επέκταση η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα.

Στο νέο ΠΑΑ προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις στο πλαίσιο αυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εκπονηθεί η προβλεπόμενη ex ante μελέτη που θα οδηγήσει στην επιλογή των καταλληλότερων χρηματοδοτικών μέσων στήριξης των επενδύσεων του ΠΑΑ αξιοποιώντας και την εμπειρία από την αναποτελεσματική εφαρμογή του ΤΑΕ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (από 115 εκατ. αξιοποιήθηκαν μόλις 5 εκατ.).

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης  χρηματοδοτικών εργαλείων με διάθεση κοινοτικών πόρων έως και 7% επί του συνόλου των πόρων του προγράμματος.

Εμπιστοσύνη στην προοπτική του αγροδιατροφικού τομέα

Όπως ανέφερε ο ίδιος μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καταδεικνύεται η εμπιστοσύνη μας στη δυναμική και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα που καλείται, σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να πρωτοστατήσει στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, όπως άλλωστε αναδείχθηκε και από τις Περιφερειακές Μελέτες Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS) όπου βρίσκεται στη κορυφή της ιεράρχησης μεταξύ των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Το νέο ΠΑΑ, σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, σε συνδυασμό με τον συνολικότερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη, θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και θα θέσουν τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Απαραίτητη η μεταρρύθμιση

Υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του θεσμικού περιβάλλοντος που διέπει την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Απαραίτητες και επείγουσες κρίνονται, κατά τον ίδιο, οι αλλαγές στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες για την μεταφορά της γνώσης στους γεωργούς.

Όπως είπε απαραίτητη είναι και μια διαφορετική πολιτική διαχείρισης του αγροτικού ζητήματος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Η λαϊκίστικη διαχείριση που περιορίζεται στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση κρίσεων και συμφερόντων των ομάδων πίεσης, είναι αδιέξοδη και ατελέσφορη για το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου» τόνισε.