Οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις, είναι μόνο εικασίες που δεν βοηθούν τη διαδικασία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση.
«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» υπογράμμισε, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ο κ. Οσμάνι χαρακτήρισε το 2018 «χρυσή χρονιά» και ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
«Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» σημείωσε.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως ορόσημο τον προσεχή Φεβρουάριο «με τη στρατηγική της διεύρυνσης που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας στη Σόφια, και το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο».
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στους δύο λαούς, υποστήριξε πως και στις δύο χώρες η κοινή γνώμη δεν είναι προς το παρόν έτοιμη για μία τελική λύση.
«Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά επίπεδα σε σχέση με αυτό, και στον κόσμο, αλλά και στους πολιτικούς με την εκλογική ατζέντα τους, και πρέπει να ξεφλουδίσουμε αυτά τα επίπεδα για να καταλήξουμε στην ορθολογική καρδιά του προβλήματος και να βρούμε τη λύση», εξήγησε, τονίζοντας πως αυτός είναι ο σκοπός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ