Skip to main content

Μέτρα κατά της τρομοκρατίας στη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών

Βρυξέλλες,

του Νίκου Μπέλλου

Τη συμπαράσταση στο βελγικό λαό, αλλά και τη βούλησή τους να προωθήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αναμένεται να εκφράσουν σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφάλειας της Ε.Ε..

Την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου και μάλιστα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών, συγκάλεσε χθες Τετάρτη η ολλανδική Προεδρία μετά από προτροπή της Κομισιόν και αρκετών κρατών μελών, που ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε μια χώρα που επλήγη τόσο βάναυσα.

Ζήτησαν επίσης την έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να γίνει μια συζήτηση προβληματισμού για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Τον Νοέμβριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών είχαν δεσμευθεί πολιτικά να προωθήσουν άμεσα μια σειρά μέτρων που θα βελτίωναν την  ασφάλεια των πολιτών, ωστόσο παρότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες οι προτάσεις παραμένουν είτε στο τραπέζι του Συμβουλίου, είτε στην Ευρωβουλή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικαλούμενο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθυστερεί τη λήψη απόφασης για την  πρόσβαση των διωκτικών αρχών σε στοιχεία των ταξιδιωτών στις εσωτερικές πτήσεις στην ΕΕ.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς από τις Βρυξέλλες υποχρεώθηκε να ανεβάσει τους τόνους καλώντας τους ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν τη νέα νομοθεσία το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα.

Μία άλλη πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή καταγραφή, αλλά και τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων, δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν στη λήψη του μέτρου.

Ο κανονισμός για την πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων σε όλους τους ταξιδιώτες, Ευρωπαίους και μη στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Εάν υπήρχε ο νόμος οι τζιχαντιστές δεν θα μπορούσαν να μετακινούνται με τέτοια ευκολία από τη Συρία και τις γειτονικές χώρες προς την Ευρώπη.

Μεγάλο πρόβλημα είναι και απροθυμία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών να εντάσσουν όλες τις πληροφορίες τους σε σχέση με την τρομοκρατία σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομίας, δηλαδή της Europol. Εάν υπήρχε αυτή η συνεργασία, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε αποφευχθεί η επίθεση στο Παρίσι.

Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές προέρχονταν από το Βέλγιο και ήταν σεσημασμένοι, ωστόσο οι γαλλικές αρχές δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση τους.

Είναι προφανές ότι εάν δεν προωθηθούν τάχιστα τα παραπάνω μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι σε αυτή τη μορφή τρομοκρατίας. Το πρόβλημα δεν επιλύεται με την κατάργηση της ζώνης του Σένγκεν που είναι εξαιρετικά χρήσιμη πολιτικά και οικονομικά για την Ευρώπη, αλλά μέσω του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των κρατών μελών.

Την ίδια στιγμή το Βέλγιο επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, αν και οι πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι πολύ λιγότεροι λαμβανομένου υπόψη ότι βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών.