«Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κουν Χέενς.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει τον έναν από τους υπόπτους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στα σύνορα με τη Συρία και τον είχαν απελάσει στο Βέλγιο, όμως οι βελγικές αρχές αψήφησαν τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας και τον άφησαν ελεύθερο.
«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του κ. Χέενς.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο μετά από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ότι το πρόσωπο που είχε συλληφθεί ήταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, ο οποίος σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των βελγικών αρχών ήταν ο ένας από τους δύο βομβιστές – καμικάζι στο διεθνές αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Φινλανδία σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι 3.128 φερόμενοι ως ξένοι τζιχαντιστές έχουν απελαθεί από τη χώρα του μετά το 2011, ενώ άλλοι περίπου χίλιοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
Βέλγοι τα αδέλφια – αυτουργοί
Βέλγοι πολίτες ανακοινώθηκε εξάλλου ότι ήταν τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.
Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Βέλγιο εισήλθε ήδη σε τριήμερο εθνικό πένθος.
Στη χώρα τηρήθηκε στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ενός λεπτού σιγή την Τετάρτη. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο, καθώς και τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται.
Ο γενικός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λέεβ είπε ότι ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ έχει ταυτοποιηθεί ως ο μεσαίος στη φωτογραφία που έχουν κυκλοφορήσει οι βελγικές αρχές από τον χώρο του αεροδρομίου λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση της επίθεσης.
Τους αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί
Ο κ. Βαν Λέεβ τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οδηγός ταξί ανέφερε ότι είχε παραλάβει τα δύο αδέρφια από συγκεκριμένη διεύθυνση στις Βρυξέλλες. Στο σημείο πραγματοποίησε έφοδο η βελγική αστυνομία, όπου και ανακάλυψε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης.
Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ άφησε επίσης σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι ήξερε ότι τον αναζητούσαν παντού και ότι, εάν παραδιδόταν, θα κατέληγε σε κελί.
Ο Βέλγος δικαστικός υπογράμμισε ακόμη ότι τα δύο αδέρφια ήταν γνωστά στην αστυνομία και είχαν εγκληματικό ιστορικό. Αναγνωρίστηκαν δε από τα αρχεία γενετικού υλικού (DNA).
Το δίκτυο RBTF, με βάση αστυνομική πηγή, ανέφερε ότι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ, 27 ετών, είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα για να ενοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία εξουδετέρωσε σκοτώνοντας άλλο ύποπτο, την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη συγκεκριμένη έφοδο, οι βελγικές αρχές είχαν βρει αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
Ο Σ. Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε μεταγενέστερη έφοδο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες τη βελγική Δικαιοσύνη.
Γνωστοί στις αρχές
Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ εμφανίζεται και στον ιστότοπο της Interpol, όπου αναφέρεται ότι καταζητείται για τρομοκρατική δραστηριότητα.
Το RTBF αναφέρε ότι ο Χαλίντ το 2011 για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ ο Μπραχίμ είχε φυλακιστεί το 2010 για πυροβολισμούς κατά της αστυνομίας.
Ο άνδρας της φωτογραφίας ο οποίος καταζητείται, κρατούσε μία τσάντα με πυροκροτητές την οποία άφησε πίσω του στο αεροδρόμιο και την οποία ανατίναξαν αργότερα οι βελγικές αρχές με ελεγχόμενη έκρηξη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Βελγίου, δεν βρέθηκαν άλλα όπλα.
Η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure ονομάτισε τον καταζητούμενο ως τον τζιχαντιστή Νατζίμ Λακράουϊ. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας η αστυνομία είχε αναφέρει ότι τον αναζητούσε ως συνεργάτη του Σ. Αμπντεσλάμ.
Αναλυτές θεωρούν τον Ν. Λακράουϊ βασικό κατασκευαστή βομβών, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν συμμέτοχο και στις επιθέσεις του Παρισιού.
Βελγικά μέσα είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για σύλληψή του στην περιοχή του Άντερλεχτ, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας διέψευσε την πληροφορία.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Νατζίμ Λακράουι φέρεται τελικά να αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Μέχρι αργά το βράδυ, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές.
Κλειστό Πέμπτη – Παρασκευή το αεροδρόμιο
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, υποδεχόμενος τον ομόλογό του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, επέμεινε ότι «η μοίρα της Ευρώπης είναι η ειρήνη και η ασφάλεια».
Δήλωσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «πιο αποφασισμένοι από ποτέ απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας».
Το Βέλγιο έχει αυξήσει την επιφυλακή για τρομοκρατία στον ανώτατο δυνατό βαθμό της σχετικής κλίμακας.
Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στην εντατική 61 από τους τραυματίες
Ο αριθμός των τραυματιών των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες που διαπράχθηκαν την Τρίτη ανέρχεται σε 300, ενώ ο απολογισμός των νεκρών παραμένει στους 31, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου.
Βάσει προηγούμενων επίσημων απολογισμών των βελγικών αρχών, οι τραυματίες ανέρχονταν σε 270, ενώ ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 32 έως 34 νεκρούς.
«Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 31, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε περίπου 300, από τους οποίους οι 150 νοσηλεύονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου και διευκρινίζεται ότι οι 61 από τους 150 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
naftemporiki.gr