Skip to main content

ΚΚΕ κατά κυβέρνησης: Κενό γράμμα η «προστασία των θέσεων εργασίας»

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις «που ήρθαν για να μείνουν» στο «όνομα της ‘έκτακτης ανάγκης’» βλέπει το ΚΚΕ πίσω από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

«Την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες. Η “προστασία των θέσεων εργασίας”, που λιβανίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι κενό γράμμα, αφού πάει πακέτο με την παροχή νέων εργαλείων προς την μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει, «ακόμα και για το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τα μόνιμα υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση πως «νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει» και ταυτόχρονα – όπως υποστηρίζει – «δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο».

Παράλληλα, συμπληρώνει το ΚΚΕ, «συνεχίζεται, επίσης, η κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες με μπλοκάκι, καθώς αρκετές κατηγορίες δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο».

Το ΚΚΕ παρατηρεί ακόμη πως η κυβέρνηση «ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους “συνεπείς” δανειολήπτες».