Skip to main content

Βενεζουέλα: Αντιμέτωπος με διαδηλωτές και διεθνή κοινότητα ο Μαδούρο

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους της Βενεζουέλας, την ώρα που αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

«Δεν θα ανεχτούμε τον σφετερισμό των εξουσιών από το Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσαν μέλη φοιτητικής οργάνωσης στο Καράκας, ενώ κατευθύνονταν προς το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.

«Δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να σταματήσουμε, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας», τόνισε ο βουλευτής.

Έχοντας καταργήσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο αφότου η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο του τον Δεκέμβριο του 2015, το δικαστήριο που στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νομοθετικού σώματος, διότι η Εθνοσυνέλευση επιδεικνύει «ασέβεια» προς τον νόμο.

Εξοργισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας τον κατηγόρησαν ότι διοργανώνει «πραξικόπημα» εναντίον του σώματος που συγκροτήθηκε νόμιμα έπειτα από τη διενέργεια εκλογών.

Για παραβίαση της συνταγματικής τάξης έκανε λόγο και η γενική εισαγγελέας της χώρας Λουΐσα Ορτέγκα Ντίας, η οποία κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2007.

Καταδικάζει την ακύρωση της Βουλής η διεθνής κοινότητα

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασαν οι ΗΠΑ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), η Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι απαραίτητος προκειμένου να λειτουργήσει η δημοκρατία και το να κρατάμε ανοικτούς τους χώρους άσκησης της δημοκρατίας είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται».

Ο κ. Χουσέιν απηύθυνε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να επανεξετάσει την απόφασή του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως εντός της ημέρας το Μόνιμο Συμβούλιο του οργανισμού, προκειμένου να αξιολογήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Υπέρ Μαδούρο η Ρωσία

Η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Βενεζουέλας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, σε ανακοίνωσή της, να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα.

«Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά της διαμάχης στο εσωτερικό της Βενεζουέλας», τονίζεται.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».

Ο κ.  Μαδούρο, από την πλευρά του, κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ηγείται των προσπαθειών ανατροπής του στο πλαίσιο ευρύτερης επιχείρησης κατά αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Ανησυχία και στη Λατινική Αμερική

Η Κολομβία, από την άλλη, έκανε γνωστό ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της στο Καράκας, καθώς εκτιμά ότι ένα «όριο» παραβιάστηκε στη Βενεζουέλα.

«Τον κάλεσα για να μας ενημερώσει» για την κατάσταση, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol Radio.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου παραβίασε ένα όριο το οποίο δεν είχε παραβιαστεί έως σήμερα», συμπλήρωσε η Κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαι πεπεισμένη ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν προς όφελος μιας βιώσιμης χώρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», κατέληξε.

Εκτός της Κολομβίας, το Περού και η Χιλή κάλεσαν για εξηγήσεις τους πρεσβευτές τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο