Skip to main content

Το βάρος σε φοροδιαφυγή και διαφθορά ρίχνει η κυβέρνηση

Το βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εκτεταμένης διαφθοράς ρίχνει το Μαξίμου, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει προς την πλευρά των δανειστών.

Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την πάταξη της διαφθοράς Π. Νικολούσης συναντήθηκαν με τον τον Ελβετό υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατεβίλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίσθηκε η εντονότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών Ελλάδας-Ελβετίας και η σύνταξη οδικού χάρτη μεταξύ των δύο χωρών για την αναζήτηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης, σημείωναν ότι «μόνο για 15 περιπτώσεις αναζήτησε στοιχεία στην Ελβετία η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ οι ελβετικές αρχές «εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει από τη συνάντηση το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι στη χώρας μας έχει «γίνει διάσημη από τη “λίστα Λαγκάρντ”’» και να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με γραπτή δήλωσή του ο πρωί, αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Επί της ουσίας το Μαξίμου, εν όψει και της κατάθεσης της λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να γίνει και νωρίτερα, ρίχνει το βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της δικαιότερης κατανομής των βαρών, πεδία που αισθάνεται ότι έχει τη συναίνεση τόσο του συνόλου της κοινωνίας όσο και εταίρων και δανειστών. Διά αυτής της μεθόδου θα επιχειρήσει να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις, εσωκομματικές και σε επίπεδο εκλογικού σώματος, από τη λήψη μέτρων που θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει στην υπό κατάρτιση λίστα και θεωρούνται αντιδημοφιλή.        

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ