Skip to main content

Κίνημα Αλλαγής: Γιατί είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος

Απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και τη θεσμική θωράκιση του Κράτους Δικαίου, χαρακτηρίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος το Κίνημα Αλλαγής, σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Όπως αναφέρει, η ανάγκη και η σημασία της μεταρρύθμισης του συνταγματικού κειμένου έχει αναγνωρισθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και από την συντριπτική πλειονότητα της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Το σημείωμα περιλαμβάνει τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι από το 2016, καθώς και τις σχετικές αναφορές της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή.

Ακόμη, στο σημείωμα επισημαίνεται η απόφαση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, όπου διαμορφώθηκαν οι προτάσεις που παρουσίασε η κ. Γεννηματά με την επιστολή της στους πολιτικούς αρχηγούς. «Κανένα κόμμα δεν αρνήθηκε την αναγκαιότητα της αναθεωρητικής διαδικασίας. Επέμεναν όμως όλοι στην τήρηση των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για “συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων για αναθεώρηση”» τονίζεται στο σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής, όπου επίσης ασκείται κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το περιεχόμενο των αλλαγών που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει σθεναρά την αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης, προκειμένου να μην χαθεί μία ακόμη ιστορική ευκαιρία βελτίωσης του καταστατικού χάρτη της Πολιτείας.

«Έχοντας όμως πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων πάνω στο περιεχόμενο του αναθεωρητικού εγχειρήματος, με εθνικό αίσθημα ευθύνης, προτείνει να προχωρήσει η αναθεώρηση εκείνων των διατάξεων πάνω στις οποίες είναι εφικτό να διαμορφωθεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τονίζεται επίσης στο σημείωμα.

Όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, με τις αλλαγές που προτείνει:

  • Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για πρόωρες εκλογές.
  • Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαλύει την Βουλή όποτε επιθυμεί, επικαλούμενη με τρόπο προσχηματικό και καταχρηστικό «εθνικό θέμα».
  • Καταργούνται προνόμια του πολιτικού συστήματος.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.
  • Ενισχύεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών) και θα αποτρέπονται κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επιλογή της ηγεσίας της.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά οι πελατειακές αντιλήψεις και το κομματικό κράτος.
  • Η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια και η διαχείριση τους θα ελέγχεται ουσιαστικά.
  • Δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ μη κρατικών, «σοβαρών και αξιόπιστων», με διαδικασίες αυστηρές πιστοποίησης και αξιολόγησης.

Κατά το Κίνημα Αλλαγής, αν δεν ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία αναθεώρησης, ώστε να προλάβει η Βουλή πριν από τις ερχόμενες εκλογές να συστήσει Επιτροπή Αναθεώρησης, να συζητήσει τις προτάσεις της στην ολομέλεια και να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα, τότε η όποια αναθεωρητική πρωτοβουλία παραπέμπεται στις καλένδες.

«Και τούτο επειδή η αναθεωρητική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα», συμπληρώνεται επίσης.

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να περιμένουν πότε ο Πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ούτε μπορεί να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ μέχρι πριν λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι “κάνει πίσω”».

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έλαβε την πρωτοβουλία, με σχετική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, να θέσει το μείζον αυτό, εθνικής σημασίας ζήτημα, προκειμένου να σταματήσουν οι εξωθεσμικοί πειραματισμοί και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να ξεκινήσει η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία,  για τη μεταρρύθμιση του συνταγματικού μας χάρτη. Σε αυτή την διαδικασία και μέσα στην Βουλή, θα αναδειχθεί και το ποιες προτάσεις έχουν πραγματικά προοδευτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.