Skip to main content

Market Beat: Με θετικό κλίμα διεθνώς δοκιμάζεται η αντοχή των traders στον «πειρασμό»

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, ενώ το δολάριο και τα εμπορεύματα εμφάνισαν κέρδη, καθώς οι επενδυτές αποτινάξανε την απογοήτευση για την αποτυχία του νομοσχέδιου της υγειονομικής περίθαλψης που έφερε ο  Πρόεδρος Donald Trump των ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο ενθουσιασμός δεν εμφανίστηκε στη λίρα της Βρετανίας η οποία ήταν σε ολίσθηση, αφού η βρετανική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή προς τις Βρυξέλλες πως αρχίζουν επίσημα την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσοι τη Δευτέρα αγόραζαν χωρίς να ξέρουν ακριβώς την πορεία κρίσιμων εξελίξεων, αλλά γιατί έσπρωχνε στο ρίσκο η επιμονή άλλων αγοραστών, αισθάνθηκαν την Τρίτη σίγουροι πως άξιζε να αυξήσουν τις θέσεις τους. Αυτά είναι τα λεγόμενα animal spirits όπου οι άνθρωποι προβαίνουν σε κίνηση οικονομικού περιεχομένου και όχι μόνο, χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις ή χειροπιαστά δεδομένα που να ωθούν σε αυτές. Ωθούνται από μια εσωτερική διάθεση. Εμείς θα το λέγαμε διαίσθηση. Η στήλη θεωρεί πως ορισμένοι επενδυτές έχουν πηγές γύρω από τη διαπραγμάτευση που τις εμπιστεύονται τόσο ώστε να προεξοφλούν το ποθητό, χωρίς η ροή των ειδήσεων να το κάνει επισήμως ορατό. Από την άλλη, κοντός ψαλμός αλληλούια. Λίγες συνεδριάσεις (2) απέμειναν ως το EuroWorking Group αλλά και (8) ως το EuroGroup του Απριλίου.

Χρειάστηκαν ακόμα 6 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες για να περάσει ο ΓΔ στις 664,52 μονάδες, που δεν είχαν εμφανιστεί στην ελεύθερη διαπραγμάτευση και αυτό είναι επίσης ένα δείγμα για το τι θα επακολουθήσει, αν δεν εμφανιστεί μια καταστρεπτική είδηση. Άλλωστε τα ανοδικά χάσματα στη σειρά είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των θεσμικών που θέλουν να στείλουν τις τιμές γρήγορα σε επίπεδα που, όταν θα τα βλέπουν οι αργοί στις αντιδράσεις ιδιώτες, δεν θα τολμούν να τοποθετηθούν. Γιατί θα τα θεωρούν πολύ ψηλά από τον πρόσφατο πυθμένα.

Μια μέρα ιστορική, αφού έχουμε σήμερα την επίσημη έναρξη του Brexit για τις αγορές του ευρώ και του Λονδίνου, θα δοκιμαστεί η ποιότητα των επενδυτών που έδωσαν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες του 25άρη. Αν ανήκουν στην κατηγορία των αγοραστών με στόχο την ενθυλάκωση κερδών σε μικρό χρονικό διάστημα, θα είναι δύσκολο να αντισταθούν στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων που απέκτησαν πρόσφατα, αν συνεχιστεί η άνοδος στο πρώτο μέρος. Αν όμως ανήκουν στην ομάδα που επενδύει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις κινήσεις τους, μια διόρθωση που θα προκληθεί από το ύψος των κερδών σε λίγες μέρες, θα τους κάνει να αυξήσουν τη θέση τους στις τράπεζες με χαμηλότερο κόστος.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή η προσπάθεια φάνηκε να πιάνει τόπο και μάλιστα οι καρποί της στο μέσο των συναλλαγών ήταν στο διήμερο εμφανείς αφού τότε είχαμε το φαινόμενο να απουσιάζουν τα blue chip με κίνηση στο αρνητικό πεδίο ή να υπάρχει ένα με πτώση και μερικά αμετάβλητα. Το σύνολο των εγχώριών αναλυτών αποδίδει αυτή την δυναμική στην προεξόφληση της ολοκλήρωσης εντός των «επιτρεπόμενων» χρονικών ορίων της δεύτερης αξιολόγησης. Η στήλη επισημαίνει πως ήταν επίσης «επιβεβλημένη» μια αντίδραση από την πλευρά της στατιστικής ανάλυσης, γιατί διαφορετικά θα άνοιγαν δρόμοι για ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών που θα ήταν υπερβολική σε σχέση με τα δεδομένα στους ισολογισμούς των εισηγμένων. Η υπερβολή στην πτώση είναι το ίδιο επικίνδυνη για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια με την υπερβολή στην άνοδο και οι ισχυροί θεσμικοί το γνωρίζουν και έλαβαν μέτρα.

Παράλληλα δεν υπάρχει πολιτικός αναλυτής χωρίς κομματικές παρωπίδες που να μην καταλαβαίνει πως πλησιάζει η ώρα που θα έρθουν νομοσχέδια στη Βουλή για να εκπληρωθούν τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  Το λεγόμενο πολιτικό μασάζ έχει αρχίσει από τους αρμόδιους υπουργούς στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Είναι ωστόσο τόσο μεγάλη η προκατάληψη που έχει χτιστεί από την υπέρβαση των ορόσημων που είχαν τεθεί από την ίδια την ελληνική πλευρά που σήμερα υπάρχουν ακόμα πολλοί που επιφυλάσσονται. 

Αυτές οι επιφυλάξεις μπορεί να μειωθούν ακόμα περισσότερο αν υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στην εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Ήδη σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω της αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 29 μονάδες βάσης στο 7,19% και του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 41 μονάδες βάσης στο 7,92%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία 24ώρα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι διαπραγματεύσεις να εισέλθουν στο τελευταίο στάδιο και να υπάρξει «τεχνική» συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Αξιοσημείωτα κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα ευοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 20.701 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,73% στις 2.358 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,60% στις 5.875 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 125,6 μονάδες τον Μάρτιο  έναντι 116,1 μονάδων τον Φεβρουάριο, γεγονός το οποίο προαναγγέλλει την επιτάχυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, δεδομένου οτι το ΑΕΠ στηρίζεται κατά 70% στην κατανάλωση.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι επενδυτές διατηρούν «μικρό καλάθι» σχετικά με την εφαρμογή των κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αποτυχία έγκρισης του νομοσχεδίου για την ιατρική περίθαλψη, το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει το Obamacare.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,84% έναντι της στερλίνας (1,2448 δολάρια) και κατά 0,52% έναντι του ευρώ (1,0807 δολάρια), ενώ διολίσθησε κατά 0,41% έναντι του γεν (111,10 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,34% στα 48,37 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,10% στα 51,71 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,54% στα 1.248,9 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών αυξήθηκε η τιμή των ακινήτων στις  ΗΠΑ,  χάρη στη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Νοεμβρίου – Ιανουαρίου, ο δείκτης τιμών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, μείωση της τάξης του 5,9% εμφάνισε τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ, το οποίο περιορίστηκε στα 64,8 δισ. δολάρια έναντι 68,8 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ ισόποση ήταν και η άνοδος στα αποθέματα λιανικής.

Τέλος, την εξαγορά της SOUQ.com ανακοίνωσε σήμερα η Amazon,  προχωρώντας σε ακόμη ένα στρατηγικό deal για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η SOUQ.com είναι η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διαθέτοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

ΕΥΡΩΠΗ

Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν λιγότερο ανήσυχοι για την κυβερνητική ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 377,26 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 1,28% στις 12.149 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,68% στις 7.343 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,57% στις 5.046 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35αυξήθηκε κατά 0,84% στις 10.389 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 20.330 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της EDP εμφάνισε κέρδη της τάξης του 4,10% χάρη στη δημόσια προσφορά για την πώληση μέρους των μετοχών της. Στον αντίποδα, η μετοχή της Recordati διολίσθησε κατά 0,90% εξαιτίας της υποβάθμισης της τιμής – στόχου από την Goldman Sachs.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε διαπραγματεύσεις με τον ελληνικό όμιλο Libra βρίσκεται η ισπανική Banco Popular, με στόχο την πώληση διάφορων περιουσιακών της στοιχείων (assets). Οι επαφές των δύο εταιρειών, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Confidencial», βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Την ίδια ώρα, πρόστιμο, ύψους 129 εκατ. στερλινών, επιβλήθηκε στην Tesco PLC, λόγω της διόγκωσης των εκτιμήσεων για την ετήσια κερδοφορίας της. Οι βρετανικές αρχές έκριναν πως η παραπάνω κίνηση της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ είχε ως απόρροια τη δημιουργία στρεβλώσεων στις χρηματιστηριακές αγορές.

ΧΑ

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 19 blue chip και αύξησαν τις θέσεις τους σε όλες τις τραπεζικές μετοχές με τζίρο (54,075 εκατ. ευρώ) που ήταν πολύ πάνω από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και ψηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (42,90 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαζε αλλά συνεχιζόταν με κλιμακωτές ανοδικές κινήσεις με σχετική ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με ανοδική τάση μια φορά από τις 10:30 ως τις 17:20 αφού αρχικά είχαμε το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ στο άνοιγμα με ανοδικό χάσμα στις 650,09 από 637,49 τη Δευτέρα και λίγο πριν τις 17:13 το μέγιστο στις 664,55 από 651,37 μονάδες με μεταβολή +2,78%. Από τις 15:35 ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης 17:00 εκδηλώθηκαν κλιμακούμενες εντολές αγοράς κατά κύματα, αφού στο τέλος ο δείκτης κατέληξε δίπλα στο μέγιστο δεύτερου μέρους στις 663,01 μονάδες (+2,54%) που με τις δημοπρασίες έφερε τιμή κλεισίματος μιάμιση μονάδα ψηλότερα.  Η μεγάλης κλίσης ανοδική κίνηση από τις 15:33 είχε οδηγό την αγοραστική διάθεση για τις Τράπεζες που μετά τις 16:40 τον πέρασαν πάνω από τις 754,6 μονάδες που ήταν το μέγιστο από το πρώτο εικοσάλεπτο μια μέρα που ήταν διαρκώς σε θετικό πεδίο.

Η μεταβολή των ΓΔ και 25άρη στο άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδική μεταβολή +0,54% για τον μέσο όρο, ενώ του 25άρη ήταν της τάξης του +0,59%. Η σταθερή κλιμακούμενη άνοδος μετά την εγγραφή του ελάχιστου για τον ΓΔ στις 10:30, έδειξε ότι ήταν πιθανό να περάσουν τους δείκτες σε διαρκή αναζήτηση μέγιστου για τη μέρα. Οι υψηλότεροι ρυθμοί συναλλαγών έδειξαν την ισχύ της διάθεσης για ρίσκο και δεν ακολούθησε η συνήθης κατηφόρα. 

Η άνοδος των 19 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε πλήρως τις μικρές απώλειες -0,70% της ΜΥΤΙΛ μοναδική πτωτική του 25άρη. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +6,02% από +4,40% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +4,42% από +6,10%, ΕΥΡΩΒ +6,87% από +4,80% και η ΠΕΙΡ +7,45% από +7,33% στις 27/3, με ισχύ στη διάθεση για αγορές θέσεων ως τις δημοπρασίες. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να περάσει πολύ πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων και το «πέτυχε» 2 λεπτά μετά την προσυνεδρίαση.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 6) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 35 από 27 την προηγούμενη σύνοδο, και 1 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 4 από 8 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 54,075 από 31,523 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,13 από 16,40 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 46,47% από 48,87% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν ανοδική δυναμική. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε άνοδο +0,75%, ο CAC είχε μεταβολή +0,08%, με τον FTSE100 στο +0,27%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με πτωτική κίνηση αμέσως που έφερε αργότερα μεταβολή  για Dow Jones Ind. Av +0,04% και ο S&P500 έπεφτε +0,01%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,78% και έφθασε στις 664,52 από 646,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1773,05 από 1722,42 με μεταβολή +2,94%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,5 μονάδες ψηλότερα και κατά 7,4 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Τραπεζών +6,04% από +5,34%, Κατασκευές Υλικά +3,64% από +1,11%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +3,23% από +0,59%, ο 25άρης +2,94% από +1,45%, ο ΓΔ +2,78% από +1,72%, Πετρελαίου Αερίου +2,72% από +1,56%, Τηλεπικοινωνιών +2,42% από +0,12%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,11% από +0,24%, Ακίνητης Περιουσίας +1,87% από -0,23%, Τροφίμων Ποτών +1,46% από -0,89%, Ταξίδια Αναψυχή +1,38% από +0,64%, ο FTSEΜ +1,23% από +1,64%, Κοινής Ωφέλειας +1,03% από +3,28%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,93% από +0,54%, Εμπορίου +0,77% από -0,16% και Τεχνολογίας +0,66% από +0,12%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Πρώτων Υλών -0,70% από +1,13%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,075 από 31,523 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,313 από 1,465 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 49,00 από 28,114 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,205 από 0,784 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,813 από 44,805 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 83,117 από 49,070 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 73 από 66 των καθοδικών σε 23 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 33 από 33.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,59%, στις 1732,83 μονάδες, ήταν το ελάχιστο μέρας με το μέγιστο μέρας στις 1773,07 που ήρθε στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο έγινε στις 1773,05 μονάδες, με μεταβολή +2,94%. Ο τζίρος και οι όγκοι στα παράγωγα εκτινάχθηκαν στα 49,017 από 18,975 εκατ. ευρώ την προηγούμενη. 

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 8551 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1777,00 μονάδες και κατώτερο στις 1739,25. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5908 με την εκκαθάριση στις 1770,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3037 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1775,50 μονάδες και κατώτερο στις 1746,25 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 3798 από 1247 και εκκαθάριση στις 1769,25 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31.  Οι traders έδωσαν προπορεία 3 μονάδων στον 25άρη έναντι της εκκαθάρισης των ΣΜΕ.

Η δική μας παρατήρηση, που ωθεί στην επιφύλαξη για σήμερα, ήταν το φαινόμενο τα 10 εκατ. ευρώ τζίρου στο πρώτο ημίωρο δεν αποτέλεσαν το βασικό ρυθμό εισαγωγής εντολών αφού τελικά η ελεύθερη διαπραγμάτευση συνολικά είχε τζίρο 48 εκατ. σε δεκατρία ημίωρα ήτοι τα δώδεκα ημίωρα είχανε μέσο τζίρο 3,17 εκατ. Δηλαδή το ένα τρίτο του τζίρου του πρώτου ημίωρου που έφερε τα μέγιστα στον τραπεζικό δείκτη που ξεπεράστηκαν στο τελευταίο ημίωρο και με βοήθεια από τις δημοπρασίες. Δεν αναφερόμαστε σε φαινόμενα χειραγώγησης αλλά σίγουρα υπήρξε η διάθεση από τους ισχυρούς να μοχλευτεί η διάθεση για αγορές και ανάληψη ρίσκου από το σύνολο των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Αλλαγή σκηνικού συντελείται από χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η κίνηση του οποίου είναι εμφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα κινητικότητας στη διαπραγμάτευση των αρμόδιων Υπουργών με τους Θεσμούς, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε τεχνική συμφωνία (Staff level Agreement) και τελικά σε “λευκό καπνό” στο Eurogroup της 7/4.

Αν και η ψήφος εμπιστοσύνης της Αγοράς για το σενάριο αυτό οδηγεί σε έξαρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο που εξακολουθεί να καταγράφει διψήφιο ποσοστό απωλειών από την αρχή του έτους, ουδείς μπορεί να είναι κατηγορηματικός για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέχρι να συμβεί!

Και αυτό γιατί απαιτούνται περίτεχνες πολιτικές “πιρουέτες” για να εξασφαλιστεί η συνοχή της Κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να ψηφιστούν όσα έχουν συμφωνηθεί (στο Εργασιακό, τη Ενέργεια, το Συνταξιοδοτικό και το Δημοσιονομικό πεδίο).

Οι πιθανότητες, ωστόσο, είναι να συμβεί το θετικό για την Οικονομία σενάριο αυτήν την φορά, αφού η συνέχιση της απώλειας χρόνου θα αναστείλει οριστικά την προοπτική θετικού ρυθμού ανάπτυξης για φέτος.

Πάντως, η εμφανής βελτίωση της τεχνικής εικόνας οδηγεί στον αναπροσανατολισμό του σχολιασμού της, με το βλέμμα, πλέον, στην υπέρβαση των προς τα πάνω αντιστάσεων.

Κρίσιμης σημασίας για το επόμενο διάστημα θα είναι οι εξελίξεις των Τραπεζών, που αναμένεται να εκδώσουν ισολογισμούς τις επόμενες ημέρες με την προσδοκία να καταγραφούν κάποια κέρδη, ώστε να συμπληρωθεί η θετική εικόνα των συνολικών αποτελεσμάτων εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, που ήδη καταγράφουν αισθητή βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Το συναλλακτικό κοινό πάντως, επαναφέρει το ενδιαφέρον του για Τραπεζικές μετοχές, καθώς η κουλτούρα της βραχυπρόθεσμης αναζήτησης κερδών είναι πάντα κυρίαρχη στο Χ.Α. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των Τραπεζών, μέσω της μείωσης των NPLs σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Στο διεθνές περιβάλλον, η αδυναμία Trump να περάσει νομοθετικά την κατάργηση του “Obamacare” αποτέλεσε σημαντική ήττα, καθώς στις Αγορές αναπτύχθηκε έντονος σκεπτικισμός για τη δυνατότητα υπέρβασης των νομοθετικών εμποδίων προκειμένου να προωθήσει το “Trumpflation”.

Τα μέτρα, δηλαδή, ύψους $1 τρισ. που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της Αμερικανικής Οικονομίας και βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Παράλληλα, η έναρξη των συζητήσεων για το “Brexit” συμβάλει στο να ξεχαστεί η 60η επέτειος από τη συνθήκη της Ρώμης, που ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, επαναφέροντας το κλίμα Ευρωσκεπτικισμού.

Επομένως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. οι εξελίξεις αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στην Οικονομία, οδηγώντας σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, ενώ το δολάριο και τα εμπορεύματα εμφάνισαν κέρδη, καθώς οι επενδυτές αποτινάξανε την απογοήτευση για την αποτυχία του νομοσχέδιου της υγειονομικής περίθαλψης που έφερε ο  Πρόεδρος Donald Trump των ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο ενθουσιασμός δεν εμφανίστηκε στη λίρα της Βρετανίας η οποία ήταν σε ολίσθηση, αφού η βρετανική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή προς τις Βρυξέλλες πως αρχίζουν επίσημα την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε μέχρι +0,2% επιστρέφοντας προς τις πρόσφατες κορυφές 21 μηνών. Ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 0,86% στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2015.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε 0,1% αλλά υποχώρησε -0,1% στο δεύτερο μέρος, με έναν αριθμό μετοχών να αποκόπτουν  μέρισμα. Οι Spreadbetters προσδοκούν μέτρια κέρδη στο άνοιγμα για Ευρωπαϊκές αγορές, ενώ τα futures του S & P 500 είναι στο +0,1%.

Το δολάριο ανέκαμψε από τα χαμηλά 4 μηνών όταν κορυφαίος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μίλησε για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για το άμεσο μέλλον ενώ οι πολιτικές αβεβαιότητες που περιβάλλουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έφεραν πιέσεις επί των ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Η επιστολή για την Brexit αναμένεται να παραδοθεί στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα Τετάρτη, προκαλώντας χρόνια αβέβαιων διαπραγματεύσεων που θα δοκιμάσουν την αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήρθε μια ημέρα μετά την είδηση ότι το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που θα σπάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω της αισιοδοξίας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 29 μονάδες βάσης στο 7,19% και του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 41 μονάδες βάσης στο 7,92%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα τελευταία 24ώρα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι διαπραγματεύσεις να εισέλθουν στο τελευταίο στάδιο και να υπάρξει «τεχνική» συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κρούει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κάνει λόγο για «υπονόμευση των προοπτικών ανάπτυξης». Όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, στην οικονομία καταγράφεται μία σειρά αρνητικών εξελίξεων, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για το 2017.

Συγκεκριμένα: α) Το δυσμενές αποτέλεσμα του ΑΕΠ στα τέλη του 2016 β) Η μεταφορά αρνητικού carry over effect για το 2017 γ) Η εφαρμογή νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής δ) Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, συνιστούν παράγοντες, οι οποίοι «υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το τρέχον έτος».

Στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση. Η εφημερίδα του Ντύσσελντορφ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt και σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενο «πάγωμα» έως το 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει ενδέχεται να στοιχίσει στους δανειστές περί τα 120 δισ. ευρώ. 

Η αξιολόγηση θα κλείσει «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «ΔΝΤ εσωτερικού» και «ΔΝΤ εξωτερικού».  «Υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους; Υπάρχει. Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Τα έχουμε ζορίσει, γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα», παραδέχθηκε ο κ Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι «κάναμε λάθος στην πρόβλεψη πόσο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Στην ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση, της δεύτερης αξιολόγησης, στάθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επεσήμανε ότι η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να γίνεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είπε επίσης ότι απαιτείται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές όσον αφορά το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το βάρος του δημόσιου χρέους, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η μεγάλη δυσκολία δεν προέρχεται από την κυβέρνηση αλλά από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», επεσήμανε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τη Δευτέρα προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θέτει εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς.

Στα 34,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου, κατά τη διάρκεια του έτους χρήσης 2016, έναντι κερδών 47,5 εκατ. ευρώ το 2015.  Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, συρρικνώθηκε στα 1,246 δισ. ευρώ από 1,382 δισ. ευρώ το προηγούμενο φέτος, λόγω της μειωμένης συμβολής των έργων EPC.  Τα λειτουργικά κέρδη, αντίστοιχα, περιορίστηκαν σε 222,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 12 εκατ. ευρώ.

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, το οποίο «θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», στάθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, σε εκδήλωση για την επιχειρηματική κοινότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την αίτηση πτώχευσης της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ, η οποία κατατέθηκε από 45 πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, απέρριψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σε διαπραγματεύσεις με τον ελληνικό όμιλο Libra βρίσκεται η ισπανική Banco Popular, με στόχο την πώληση διάφορων περιουσιακών της στοιχείων (assets). Οι επαφές των δύο εταιρειών, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Confidencial», βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η Libra, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη ναυτιλία, φέρεται να προτίθεται να προβεί στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, αξίας 350 – 400 εκατ. ευρώ. Η Banco Popular, μία εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ισπανία, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, λόγω του δανειακού της χαρτοφυλακίου.  

Σε 1,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) για το 2016, έναντι 9,0 εκατ. το 2015, μειωμένα κατά 84%. Το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη Δευτέρα την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2016 και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2017, τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, αποφάσισε να προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή. Οι ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου θα αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στη διοίκηση της Deutsche Bank, λόγω ενός δανείου, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, προς την επιχείρηση real-estate του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη δανειοδότηση συνίσταται στην προσωπική εγγύηση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεσμεύτηκε πως αν η εταιρεία του κηρύξει πτώχευση και δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου, τότε η γερμανική τράπεζα θα μπορούσε να κατασχέσει οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό του στοιχείο.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών αυξήθηκε η τιμή των ακινήτων στις ΗΠΑ, χάρη στη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Νοεμβρίου – Ιανουαρίου, ο δείκτης τιμών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο 5,7% και 0,8%, αντίστοιχα. Η υψηλότερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στο Σιάτλ (11,3%) και το Πόρτλαντ (9,7%).

Μείωση της τάξης του 5,9% εμφάνισε τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών των ΗΠΑ, το οποίο περιορίστηκε στα 64,8 δισ. δολάρια έναντι 68,8 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ ισόποση ήταν και η άνοδος στα αποθέματα λιανικής. Σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία τόσο για το εμπορικό ισοζύγιο, όσο και για τα αποθέματα θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Eurogroup έθεσε εαυτόν ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, εν μέσω των σεναρίων περί ενδεχόμενης παραίτησης του Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Δεν είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup» τόνισε, ενδεικτικά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, ως «ατυχείς» τις δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του περί «σπαταλών των χωρών του Νότου».

Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ισπανία δεν εκπροσωπείται επαρκώς στις εκτελεστικές θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, δεδομένου και του μεγέθους της ισπανικής οικονομίας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών ανέρχονται οι Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs) των βρετανικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Συγκεκριμένα, η μέχρι στιγμής αξία τους διαμορφώνεται στα 1,53 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 28% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016.  Οι αναλυτές αποδίδουν τη σημαντική μείωση των IPOs στον παράγοντα Brexit, o οποίoς έχει κλιμακώσει την αβεβαιότητα για την προοπτική της βρετανικής οικονομίας. Εξ ίσου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η πολιτική κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία.

Tην εξαγορά της SOUQ.com ανακοίνωσε σήμερα η Amazon,προχωρώντας σε ακόμη ένα στρατηγικό deal για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η SOUQ.com είναι η ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διαθέτοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.  Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017 και εναπόκειται στην κρίση των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Το ύψος του αντιτίμου προς το παρόν είναι άγνωστο.

Πρόστιμο, ύψους 129 εκατ. στερλινών, επιβλήθηκε στην Tesco PLC, λόγω της διόγκωσης των εκτιμήσεων για την ετήσια κερδοφορίας της.

Οι βρετανικές αρχές έκριναν πως η παραπάνω κίνηση της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ είχε ως απόρροια τη δημιουργία στρεβλώσεων στις χρηματιστηριακές αγορές. Η Tesco ως εκ τούτου, κλήθηκε να αποζημιώσει όσους επενδυτές προχώρησαν στην αγορά ομολόγων ή μετοχών κατά το διάστημα μεταξύ 29 Αυγούστου και 19 Σεπτεμβρίου του 2014.   

Κέρδη της τάξης των 64 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 2016 η Τράπεζα Κύπρου, έναντι ζημιών 438 εκατ. ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την κυπριακή τράπεζα, η επιστροφή στην κερδοφορία συνιστά απόρροια της μεγάλης μείωσης των προβλέψεων και της βελτίωσης του ισολογισμού.