Μία μικρή ομάδα Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών και μέλων της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνοδεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα κατά την αυριανή ιστορική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κούβα. Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, σχετικά με το μέλλον του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ, κατά της Κούβας.
Στην ομάδα αυτή, θα συμμετέχουν τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι, που είναι γνωστοί για την υποστήριξη που παρέχουν στην ομαλοποίηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, που προωθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ωστόσο, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις πρωτοβουλίες του προέδρου Ομπάμα, παρά τις αντιδράσεις και τη θετική στάση αρκετών Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ωθούνται από τα οφέλη που θα έχει για την οικονομία των ΗΠΑ, η άρση του ψυχροπολεμικού εμπάργκου.
“Είναι η σωστή πολιτική. Πράττει το σωστό,” δηλώνει ο Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ο οποίος και τάσσεται άμεσα υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με την Κούβα.
Εκτός του Φλέικ, θα επισκεφτούν την Κούβα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μαρκ Σάνφορντ, Τομ Έμερ και Ρέιντ Ρίμπλ, όπως και ο Γερουσιαστής, Μαρκ Χέλερ σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής Γερουσίας. Η συμμετοχή όλων των παραπάνω στην επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα έχει επιβεβαιωθεί εκτός του Χέλερ, το γραφείο του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Τουλάχιστον 15 από τους 54 Ρεπουμπλικάνους που συμμετέχουν στη Γερουσία και προέρχονται από αγροτικές πολιτείες όπως, το Κάνσας, έχουν υποστηρίξει δημόσια την ανάπτυξη του εμπορίου με την Κούβα ή την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Οι υποστηρικτές της πολιτικής Ομπάμα, δηλώνουν ότι ο συνολικός αριθμός των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στο συγκεκριμένο θέμα, φτάνει αρκετές δεκάδες. Κάποιοι Ρεπουμπλουκάνοι περιμένουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν δημοσίως, στο ζήτημα.
Το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας επιβλήθηκε πρώτα το 1960 και μπορεί ν’ αρθεί μετά τη διεξαγωγή πλειοψηφικής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, το οποίο σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.