Δριμεία κριτική στο περιεχόμενο της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ασκούν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας πάντως ότι το κόμμα θα την υπερψηφίσει επί της αρχής.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως το «ιδιωτικό χρέος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία» που «λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του». Όπως σημειώνουν, σήμερα το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, ενώ από 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι ‘κόκκινα δάνεια’ και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ίδιες πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έρχεται στην κυριολεξία στο παρά πέντε να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση κι ύστερα από απίστευτες παλινωδίες». «Στην πραγματικότητα επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του: Την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες» τονίζουν, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος».
Όπως αναφέρουν οι πηγές της Πειραιώς, η κυβέρνηση προσεγγίζει όλο το ζήτημα κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα καθώς «δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας».
Επιπλέον, συνεχίζουν, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει.
«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών. Γι’ αυτό θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής της ρύθμισης» σημειώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ν.Δ. «ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της εν λόγω ρύθμισης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά, παράλληλα, θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες».