Στην αναγκαιότητα να «σπάσουν» τα στερεότυπα που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Καγκελαρία.
Χωρίς να γίνουν, μέχρι αυτήν την ώρα, γνωστές λεπτομέρειες για το αν στη διάρκεια του δείπνου εργασίας -διάρκειας πέντε ωρών- των δύο πλευρών συζητήθηκαν διεξοδικά οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα στους δανειστές η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η ίδια είναι καγκελάριος μιας από τις χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ενώ για το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων επανέλαβε ότι για τη χώρα της το θέμα έχει κλείσει νομικά και ηθικά.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε διαφορετικό μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έθεσε θέμα κατοχικού δανείου και πολεμικών αποζημιώσεων, λέγοντας όμως ότι για την Ελλάδα το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των γερμανικών δικαστικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Τέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «με προτεραιότητες».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο στη διάρκεια του δείπνου (οι συμμετέχοντες απόλαυσαν για κύριο πιάτο πάπια με πουρέ που συνοδευόταν από ποικιλία τυριών) συζητήθηκε το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς οι δύο πλευρές να μπουν σε λεπτομέρειες, ενώ υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο γραφείο της τελευταίας.
Παρά τα «φτωχά» αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης, τουλάχιστον στο προσκήνιο και σε επίπεδο δηλώσεων, ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει για να σπάσει ο «πάγος» μεταξύ των δύο χωρών και να αποκατασταθεί το κλίμα μετά τις εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ μόνο το γεγονός ότι στο φουαγιέ της καγκελαρίας είχαν συγκεντρωθεί 200 και πλέον δημοσιογράφοι, είναι ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Εξίσου ενδεικτική της ουσιαστικής συζήτησης που έγινε στο παρασκήνιο είναι και η πεντάωρη διάρκεια του δείπνου εργασίας. Αν και για ευνόητους λόγους η Αθήνα απέφυγε να αναφερθεί στο μείζον θέμα των μεταρρυθμίσεων κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «το πεδίο αναζήτησης συμφωνίας είναι πλέον διαμορφωμένο, γίνονται βήματα συνεχούς αλληλοκατανόησης και αποσυμφόρησης των σχέσεών μας».
Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. Γκέγκορ Γκίζι, με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τους προέδρους των Πράσινων Τσεμ ‘Εζντεμιρ, Σιμόνε Πέτερ και Σκα Κέλερ, ενώ θα επισκεφτεί και το Μνημείο Ολοκαυτώματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ