Από την έντυπη έκδοση
Η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των εγχώριων αγροτών παραμένει η πολιτική προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο περνάει στα χέρια του νέου υπουργού Σπήλιου Λιβανού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συγκυρίας της κρίσης Covid-19, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα.
Εξίσου σημαντική άμεση πρόκληση για την Αχαρνών είναι και η εξασφάλιση ομαλής συνέχειας στις εξαγωγές εγχώριων αγροτικών προϊόντων στη Βρετανία στο πλαίσιο της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η εξυγίανση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Σε ό,τι αφορά την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που προσπάθησε να υλοποιήσει η προηγούμενη ηγεσία καθ’ υπόδειξη των προβλεπόμενων του προγράμματος της Ν.Δ. για την αγροτική πολιτική, μάλλον πάει στις καλένδες. Στις άμεσες νομοθετικές ενέργειες βρίσκεται η κατάθεση προς ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι ημέρες αποπληρωμής των προμηθευτών παραμένουν 30 από τη λήξη προθεσμίας παράδοσης ή από την ημερομηνία καθορισμού του καταβλητέου ποσού για την προθεσμία παράδοσης για τα ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα και 60 ημέρες για άλλα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. Παράλληλα με την αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλάζει χέρια και η «καυτή πατάτα» των διαφόρων «πακέτων» Κοσκινά – Μωραΐτη, Χατζηγάκη, Κοντού κτλ και συγκεκριμένα το ζήτημα της διαχείρισης της αποπληρωμής των κοινοτικών προστίμων περί το 1,5 δισ. ευρώ.