Skip to main content

Το θετικό γεγονός που θα αλλάξει το κλίμα αναζητεί ο κ. Τσίπρας

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την αρνητική εξέλιξη με την ένταξη και την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο, το κλίμα που επικράτησε χθες στις παρελάσεις -ιδίως στη Β. Ελλάδα- και την κατάληξη του EuroWorkingGroup, όπου παρέμεινε η εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο σχέδιο νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας.

Πολύ καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, μεταφέρει στη «Ν» ότι ο πρωθυπουργός αναζητά ένα θετικό γεγονός που θα ανακόψει το σπιράλ των αρνητικών γεγονότων του τελευταίου διαστήματος και εμφανίζει την κυβέρνηση διαρκώς αμυνόμενη και χωρίς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αναζητά ένα θετικό γεγονός που θα αλλάξει το κλίμα, θα του δώσει την ευκαιρία να προχωρήσει σε δύο, τρεις θετικές πρωτοβουλίες (ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία και την εφορία) που αφορούν την οικονομία και θα του δώσει το χρόνο σε «ήρεμα νερά» να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών και να δώσει σε καλύτερες συνθήκες τη μάχη των ευρωεκλογών, αν η απόφασή του για τις εθνικές κάλπες είναι ο Οκτώβριος. 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα ήθελαν αυτό το γεγονός να είναι η κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας με τη συμφωνία των θεσμών και όχι ως μονομερής ενέργεια μέσα στην εβδομάδα, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από το χθεσινό EuroWorkingGroup είναι αντιφατικά.

Κάποιες πηγές υποστήριζαν ότι υπήρξε πρόοδος και το θέμα θα κλείσει θετικά στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, με την κυβέρνηση να νομοθετεί αμέσως μετά σε κλίμα συμφωνίας με τους θεσμούς. Άλλες ότι η χθεσινή συζήτηση απλώς επιβεβαίωσε τις αποστάσεις και το θέμα παραπέμπεται στο Eurogroup της 5ης Απριλίου ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση. Άλλες ότι το χθεσινό EuroWorkingGroup έκλεισε με συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί πριν από τις 5 Απριλίου και άλλες ότι το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι γενικά αρνητικό και δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν χωρίς συμφωνία ως το Eurogroup του Μαΐου.

Παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει σε «ακροδεξιό παραλήρημα» και όχι σε αντικυβερνητικό κλίμα, τις αντιδράσεις που σημειώνονται με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν περιορίζονται στη Βόρειο Ελλάδα, έχει μεγάλο ρίσκο για το Μαξίμου. Η τακτική αυτή, συσπειρώνει το στενά κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «θυμώνει» πολίτες – ψηφοφόρους που ανήκουν σε άλλα κόμματα ή αυτοτοποθετούνται ως ανένταχτοι ή ακομμάτιστοι και δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά ή τη Χρυσή Αυγή, όπως θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις του επίσημου ΚΚΕ όταν αποκαλύφθηκε ότι οι προσαγωγές που έγιναν χθες στην Καλλιθέα πριν από την παρέλαση δεν ήταν σε Χρυσαυγίτες – όπως όντως έγινε στην Κόνιτσα – αλλά σε στελέχη του ΚΚΕ που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Επιπλέον και παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι μετρήσεις συνεχίζουν να προβληματίζουν την κυβέρνηση είτε αφορούν τις επικείμενες ευρωεκλογές, είτε αφορούν τις εθνικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της εταιρείας Vox Pop που δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento» προχθές, η ψαλίδα «άνοιξε» και από το 2,3% του περασμένου μήνα ανέβηκε στο 2,6% υπέρ της Ν.Δ., ενώ η Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» που δημοσιεύθηκε χθες δίνει διαφορά 9,2% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναμένεται να γίνουν γνωστά άλλα 15 ονόματα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους -σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές- οι Μαρία Ρεπούση, Πέτρος Κόκκαλης και Παναγιώτης Γιαννάκης. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι το ψηφοδέλτιο να κλείσει και να ανακοινωθεί «εν χορδαίς και οργάνοις» στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Απριλίου για να ανακοινώσει και την Προοδευτική Συμμαχία με την οποία θα κατέβει στις ευρωεκλογές.