Skip to main content

Facebook: Πίεση και από Ε.Ε., Γερμανία να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο

Το Facebook βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, σύμφωνα και με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μετά την παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης που ασκεί έντονη κριτική στο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι η υπεξαίρεση δεδομένων από την Cambridge Analytica σηματοδοτεί μια καμπή για την αυτοκρατορία του Ζάκεμπεργκ.

Η βρετανική εταιρεία είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook. Σκοπός αυτών των στοιχείων ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica. Εάν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε  να το σταματήσει αμέσως» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, στην Süddeutsche Zeitung.

Η Μπάρλεϊ κάλεσε τον αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλεν, στο υπουργείο για διευκρινίσεις σχετικά με το σκάνδαλο. «Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια. Οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών, πρόσθεσε η υπουργός..

Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της  Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ, προσπάθησε χθες με πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον βρετανικό Τύπο να δικαιολογηθεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Αλλά, η πίεση στην εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Η  Ε.Ε θέλει επίσης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Facebook. «Βλέπουμε στο σκάνδαλο των δεδομένων μια απειλή για τη δημοκρατία, τη δημοκρατική πολυφωνία» δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες. «Είμαι τρομαγμένη» πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβιάσει το «ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών» για να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του θεμιτού  πολιτικού ανταγωνισμού» πρόσθεσε.