Στην ανεκτίμητη αξία των εμβολίων αναφέρεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2025). Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η εμβολιαστική κόπωση που παρατηρείται μετά την πανδημία, έχει οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη, που ενέχει σημαντικό κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων.
Αναφέρεται στις πρόσφατες εξάρσεις ιλαράς και κοκκύτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, οι πολεμικές συρράξεις, υποδηλώνουν την αναγκαιότητα συνεργασιών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση.
«Οι εμβολιασμοί, τεκμηριωμένα, προστατεύουν την υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα, όταν εφαρμόζονται με συνέπεια και συνοχή» τονίζει ο ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ)., από το 1974 μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές. Ειδικότερα, 6 ζωές το λεπτό, κάθε μέρα, για πέντε δεκαετίες. Επιπλέον προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα υγείας, καθώς επιστρέφουν πολλαπλάσια την αρχική αξία επένδυσης.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η ορθή εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος παιδιών-εφήβων, μπορεί να αποσοβήσει σε ετήσια βάση σχεδόν 289.000 κρούσματα, 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής.
Επιπλέον, η υλοποίηση του συσχετίστηκε με ετήσια εξοικονόμηση σχεδόν 213 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο παιδιατρικό ΕΠΕ, εξοικονομούνται 3,11 ευρώ όσον αφορά το άμεσο κόστος και 8,67 ευρώ όσον αφορά το συνολικό κόστος.
Ο εμβολιασμός ενηλίκων
Σημαντικά οφέλη παρουσιάζει και ο εμβολιασμός ενηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικών της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Office of Health Economics) ο εμβολιασμός έναντι γρίπης, πνευμονιοκόκκου, έρπητα ζωστήρα και RSV, μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία έως και δεκαεννέα φορές (x19) την αρχική της επένδυση. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση έως και 4.637 δολάρια ύστερα από τον πλήρη εμβολιασμό ενός ενήλικου ατόμου. Επίσης, οι εμβολιασμοί προσφέρουν ανεκτίμητη προστασία έναντι της αντιμικροβιακής αντοχής, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.
«Η εξέλιξη του τομέα των εμβολίων δημιουργεί νέα ορόσημα, καθώς τα εμβόλια, πέραν της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της συνεπακόλουθης πρόληψης, απειλητικών για την ζωή νοσημάτων, αποκτούν και θεραπευτικό χαρακτήρα μέσω της εξατομικευμένης συνδυαστικής προσέγγισης θεραπείας και εμβολιασμού, σε σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος», τονίζει ο ΣΦΕΕ. Προσθέτει ότι ο εμβολιασμός είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής Υγείας και της υγιούς διαβίωσης, καθώς είναι συνοδοιπόρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η ανάπτυξη, υλοποίηση και βιωσιμότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, αποτελούν επένδυση στον άνθρωπο και την κοινωνία. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμού, που απευθύνεται σε όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες και διαχρονικές συμμαχίες με στόχο:
- τη θεσμοθέτηση επίσημων εμβολιαστικών στόχων ανά νόσημα, που θα αποτυπώνουν την πίστη και τη δέσμευση της ίδιας της Πολιτείας απέναντι στην αξία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, εμπνέοντας ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στους πολίτες της, ενώ θα δρουν ως καθοδήγηση για τους επαγγελματίες υγείας που καλούνται να εφαρμόσουν τις συστάσεις
- τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την αξία του εμβολιασμού
- τη συνεπή καταγραφή εμβολιασμών μέσω των μητρώων εμβολιασμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων
- τη δημιουργία ενός επαρκούς προϋπολογισμού για τα εμβόλια, ο οποίος θα επικαιροποιείται σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και τις τεχνολογικές εξελίξεις.