Skip to main content

Βούτες Ηρακλείου: Τα σενάρια για τις μεγάλες ρηγματώσεις

Πηγή: Cretalive.gr

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Στην Κρήτη έφτασε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας μετά από επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, σχετικά με τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στο χωριό Βούτες.

Οι ρηγματώσεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων του χωριού, καθώς έχουν μήκος 150 μέτρα αθροιστικά, και διατρέχουν αυλές δέκα σπιτιών, τον περίβολο ενός ναού και τμήματα των δρόμων.

«Κλήθηκα για να κάνω εκτίμηση της καταστροφής και του γεωλογικού φαινομένου. Όταν το δω από κοντά θα γίνει αξιολόγηση του φαινομένου και θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει», δήλωσε νωρίτερα στο Cretalive ο κ. Λέκκας.

Σκοπός της αυτοψίας του κ. Λέκκα είναι η διερεύνηση των αιτιών του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης.

Μετά την αυτοψία θα αποφασιστεί εάν η περιοχή κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλοκαιρινός, «το φαινόμενο από τις πρώτες διαπιστώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση».

Οι ρηγματώσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, οφείλονται πιθανότατα σε καθίζηση του εδάφους. «Θα προχωρήσουμε σε μια άμεση εκτίμηση της κατάστασης ενδεχόμενου κινδύνου στα σπίτια. Σχηματίζεται κλιμάκιο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας το οποίο αύριο το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή για να κάνει την πρώτη εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο θα μας απασχολήσει, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για το χωριό και να εκλείψει η εύλογη ανησυχία που έχει προκληθεί σε όλους μας. Θα χρειαστεί εξειδικευμένη μελέτη και θα πρέπει να έρθουν μελετητές από την Αθήνα και αυτό σημαίνει και συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε και στο Υπουργείο Υποδομών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Μέχρι στιγμής οι Αρχές δε γνωρίζουν αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτίμηση τελική δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή αν η διαρροή νερού προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Το πρώτο σενάριο είναι το πιο πιθανό σύμφωνα με ειδικό που έφτασε στο σημείο το πρωί της Κυριακής με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Άλλο σενάριο είναι να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό.

Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωχμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα.

«Σίγουρα δεν προϋπήρχε, δημιουργήθηκε τα 2-3 τελευταία εικοσιτετράωρα και πρόκειται για καθίζηση υπεδάφους» εκτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής.