Skip to main content

Μαρτυρία Αναστάσιου Παπαδόπουλου: «Οχτώ μέρες και οχτώ νύχτες μείναμε στη Μαύρη Θάλασσα μέσα, δίχως νερό, δίχως φαΐ»

Άποψη της Τρίπολης στον Εύξεινο Πόντο (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Ι’, μέσω pontosnews.gr)

Είδε με τα μάτια του τη σφαγή των Αρμενίων, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του όταν τους ανάγκασαν να φύγουν από τον τόπο τους

Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον παραθαλάσσιο οικισμό Κιλισέμπουρου(ν) (ή Κλησέμπουρου, από το τουρκικό kilise, που σημαίνει εκκλησία και burun που σημαίνει μύτη, ακρωτήρι, δηλαδή το ακρωτήρι της εκκλησίας).

Το χωριό βρισκόταν μισή ώρα δυτικά της Τρίπολης και χρωστά την ονομασία του σε βυζαντινή εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που υπήρχε στο ύψωμα επάνω από τη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από τα σπίτια.

Ο πληθυσμός του ανερχόταν σε περίπου 135 Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι είχαν μετοικήσει στα τέλη του 18ου αιώνα από τις περιοχές Λαχανά μαdέν, Εσελί μαdέν, Σίμικλι και Δέσμαινα και μιλούσαν ποντιακά. Πέραν της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην περιοχή ήταν επίσης η αλιεία και η οινοποιία.

Η μαρτυρία του Αναστάσιου Παπαδόπουλου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr