Δεκτό έκανε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας το αίτημα των κατηγορουμένων στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα κρίσιμα έγγραφα, όπως το κλητήριο θέσπισμα, έτσι ώστε να μπορούν να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών που τους αποδίδεται.
Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για τις 19 Μαΐου, αφού προηγουμένως διόρισε τρεις διερμηνείς για να μεταφράσουν τα έγγραφα έτσι ώστε να αρχίσει επί της ουσίας η διαδικασία.
Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις νόμιμοι εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών που φέρονται να σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό predator.
Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι περί ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος.
Χρ. Σπίρτζης: «Δεν είναι πρωτόγνωρο να υπάρχουν επί Μητσοτάκη πλημμέλειες στη δικαιοσύνη»
Ο πρώην Υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει πέσει θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά τη διακοπή της δίκης, δήλωσε:
«Δεν είναι πρωτόγνωρο να υπάρχουν επί Μητσοτάκη πλημμέλειες στη δικαιοσύνη. Το σημαντικό κατά την άποψή μας είναι ότι ξεκινάει μία δίκη που θα αναδείξει όλες τις πτυχές του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε εδώ, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο, και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα και να αναδειχθεί η στενή σχέση που υπήρχε στις εταιρείες που έκαναν τις υποκλοπές με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος επίσης έχει πέσει θύμα υποκλοπών, αλλά και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ο οποίος θα καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα.
Σε δήλωσή του ο Ζαχαρίας Κεσσές, ένας εκ των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας ανέφερε:
«Παρακολουθούμε μία κακοπαιγμένη παράσταση από την πλευρά των κατηγορουμένων, άνθρωποι που καταπάτησαν πλήρως το απόρρητο των επικοινωνιών, υποκρίνονται ότι δεν ξέρουν καν γιατί τους έχουν καλέσει σε αυτό το δικαστήριο, ότι δεν γνωρίζουν τα έγγραφα, ότι δεν γνωρίζουν τίποτα…Ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ανέξοδη θεωρητικολογία για πράγματα που δεν αφορούν το δικαστήριο. Εν τέλει απορρίφθηκαν όπως ήταν και αναμενόμενο ήταν εντελώς ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί τους (σ.σ. για κλητήριο θέσπισμα).»