Επανέρχεται στο θέμα της οδικής ασφάλειας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά και την προ ημερών ανάρτησή του για τον απολογισμό των δράσεων των Υπηρεσιών Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας και το «μεγάλο ζήτημα» της οδηγικής συμπεριφοράς και των τροχαίων ατυχημάτων, «ένα θέμα που μας αφορά όλους και αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, γιατί είναι τραγική η απώλεια ανθρωπίνων ζωών».
Τη φορά αυτή, σε νέα ανάρτησή του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως αυτές τις μέρες της εορταστικής περιόδου και όσο κορυφώνεται η μετακίνηση των πολιτών σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, οι Υπηρεσίες της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, εφαρμόζοντας ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης, που έχει ως κύριο στόχο την ασφαλή μετακίνηση όλων των εκδρομέων του Πάσχα με τις οικογένειές τους και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
Όπως σημειώνει, υπάρχει ήδη αυξημένη αστυνομική παρουσία τόσο σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όσο και μέσα στις πόλεις όπου καταγράφονται πολλά τροχαία δυστυχήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εντατικοποίηση της τροχαίας αστυνόμευσης, που αποτέλεσε προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και ανέδειξε το 2024 ως χρονιά ρεκόρ για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, «συνεχίζεται και γίνεται εντατικότερη και το 2025». Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2025 βεβαιώθηκαν 376.452 παραβάσεις, έναντι 218.313 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, καταγράφοντας αύξηση ύψους 72,44%.
Οι υπηρεσίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις που συνδέονται ευθέως με τροχαία ατυχήματα και απώλειες ζωών: υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνη οδήγηση ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης και κράνους.
Ενδεικτικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει τους 352.066 ελέγχους και τις 8.131 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Όπως συμπληρώνει, σημαντική παράμετρος της δραστηριότητας της Τροχαίας δεν είναι η βεβαίωση της επικίνδυνης παράβασης, αλλά κυρίως η ακινητοποίηση του οχήματος και η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Ειδικότερα, τους τρεις μήνες του 2025 σε ολόκληρη την Επικράτεια οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 5.189 οδηγοί, έναντι 1.797 το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην περιοχή της Αττικής σε ποσοστό 1.000%, καθώς το 2025 καταγράφηκαν 1.451 αυτόφωρα, έναντι 145 το 2024.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αυτοφώρων: Το 2025, 4.952 οδηγοί κινούνταν χωρίς δίπλωμα οδήγησης έναντι 1.557 το 2024. Οι περισσότεροι από αυτούς και συγκεκριμένα οι 3.261 ήταν οδηγοί δικύκλων – έναντι 918 το 2024.
Επίσης, 882 οδηγοί εντοπίστηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ, έναντι 374 το 2024.
Τέλος, στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν από την αρχή του έτους και 72 οδηγοί που συνελήφθησαν για επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους των πόλεων, τη στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο του 2024 ήταν 43.
«Οι Υπηρεσίες της Τροχαίας θα είναι σε ετοιμότητα και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές όλων μας. Η ασφαλής και υπεύθυνη οδήγηση είναι πάνω από όλα στάση ατομικής ευθύνης, δεν είναι σεβασμός μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και προς τους συνανθρώπους μας.
Ας μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες στους δρόμους», τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.