Skip to main content

ΣτΕ: Στην Ολομέλεια συζητήθηκε η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων

(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), καθηγητών των ΑΕΙ και Κολεγιών, που στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μπλοκάρει την ίδρυση και την λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα το οποίο κάνει λόγο για δωρεάν παιδεία, που όπως λένε, θα γίνει επιχειρηματική παιδεία. «Οι φοιτητές θα είναι πελάτες και οι καθηγητές, ιδιωτικοί καθηγητές και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο συνταγματικός νομοθέτης θέλησε μόνο Δημόσια Πανεπιστήμια. Στην προκειμένη περίπτωση υπερέχει το δημόσιο συμφέρον.»

Επιπλέον, στις προσφυγές τους επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις του Ν.5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από ΝΠΔΔ και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες και τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε ότι το κρατικό μονοπώλιο στον τομέα της εκπαίδευσης έχει παύσει να υπάρχει πλέον λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι η διασυνοριακή εγκατάσταση αλλοδαπών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι δυνατή. Μάλιστα, επισήμαναν ότι 40.000 Έλληνες ξενιτεύονται και φοιτούν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ με τη λειτουργία των αλλοδαπών Πανεπιστήμιών στην Ελλάδα, δε θα βγαίνουν κεφάλαια στο εξωτερικό μιας και οι φοιτητές θα εγγράφονται στα παραρτήματα των αλλοδαπών Πανεπιστημίων που θα λειτουργούν στην χώρα μας.

Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.