Skip to main content

Δ. Παληαρούτα (γ.γ. Μεταφορών): Εντός του 2025 διαγωνισμός για λεωφορεία υδρογόνου

(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η κα Παληαρούτα, έχουν δοθεί 60 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για 20.000 ηλεκτρικά οχήματα

Την ριζική ανανέωση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έθεσε ως βασικό στόχο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η γενική γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, μιλώντας στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς, από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέσα στο 2025 θα τρέξει διαγωνισμός για λεωφορεία υδρογόνου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων, με την επίδραση στοιχείων όπως η κινητικότητα, η συνδεσιμότητα και η βιωσιμότητα, η κα Παληαρούτα έκανε ειδική μνεία για το όραμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ένα σύγχρονο δίκτυο δρόμων, λιμανιών και άλλων υποδομών, το οποίο θα προσφέρει πιο βιώσιμες και ταχύτερες μετακινήσεις, με στόχους την προσβασιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και βασικό πυλώνα την ηλεκτροκίνηση.

60 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για 20.000 ηλεκτρικά οχήματα

Μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε η κα Παληαρούτα, έχουν δοθεί 60 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για 20.000 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα βρεθούν και νέοι τρόποι επιδότησης. Υπάρχουν 6871 σημεία φόρτισής τους πανελλαδικά, με επόμενο στόχο την ανάπτυξη της υπερταχείας φόρτισης στο πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Αλλο σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της αστικής κινητικότητας, με 36 σχέδια να βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τους δήμους.

Ανανέωση στόλων

Ένας ακόμα πυλώνας για την πιο βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις, είναι η ανανέωση των στόλων των λεωφορείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 405 νέα λεωφορεία, τα οποία θα γίνουν 951 μέχρι το τέλος του 2025, ενώ οι διαγωνισμοί για την προμήθεια αυτών θα συνεχιστούν με εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την καθολική αλλαγή του στόλου των λεωφορείων. Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους της θα υπάρχουν συνολικά 159 ηλεκτρικά λεωφορεία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ όπως αποκάλυψε η κα Παληορούτα, για πρώτη φορά θα τρέξει διαγωνισμός μέσα στο 2025 για λεωφορεία υδρογόνου, αλλά και για την παραγωγή του ίδιου του καυσίμου.

(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Για την Jovana Jovic, διευθύνουσα σύμβουλος της Volvo Hellas, τα πάντα στην εταιρεία Volvo σε σχέση με το μέλλον της κινητικότητας, ξεκινούν και τελειώνουν με τους ανθρώπους, και η μειωμένη ταχύτητα στους δρόμους – που είναι και ο στόχος τα επόμενα χρόνια – ελαττώνει και τον θόρυβο, που με τη σειρά του φέρνει έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Έκανε δε, λόγο, για τα ακόμα πιο έξυπνά οχήματα του μέλλοντος, τα οποία θα διαθέτουν τεχνολογία για να υποστηρίζουν τους οδηγούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις στην κυκλοφοριακή κίνηση, πιο γρήγορες και βιώσιμες διαδρομές, σαν ένα smartphone με ρόδες που θα παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Σαρίτα Βαρούχ, γενική διευθύντρια της Uber Ελλάδας, από την πλευρά της δήλωσε: «Από την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε ασφαλείς, βιώσιμες και προσιτές λύσεις κινητικότητας, που ενισχύουν τις υποδομές μεταφορών της χώρας. Ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών και την καλύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, όσο και των διεθνών επισκεπτών. Η δέσμευσή μας προς τον κλάδο των ταξί, παραμένει σταθερή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα σύγχρονο, ισορροπημένο, κανονιστικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών και τα παραδοσιακά ταξί, δεν θα καλύψει μόνο τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορές, αλλά θα ανοίξει και νέες οικονομικές ευκαιρίες».

(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Η Βικτωρία Καλφάκη, Head of Public Sector στη Google Cloud, ανέφερε ότι η μετακίνηση πλέον στις πόλεις καθορίζεται από πληροφορίες που έρχονται από διαφορετικές πηγές: ένας συνδυασμός στοιχείων των οργανισμών και των κυβερνήσεων, με σημαντική και τη συνεισφορά από το Google maps. Κυρίαρχο στοιχείο για την κινητικότητα του μέλλοντος, είναι και η βελτιστοποίηση των διαδρομών με τρόπο ακόμα πιο βιώσιμο, ενώ βασικό κομμάτι που θα καθορίζει τη δρομική συμπεριφορά, είναι και αυτό της ασφάλειας στο δρόμο.

Το επόμενο βήμα που έρχεται, σύμφωνα με όσα τόνισε η κ. Καλφάκη, είναι η ικανότητα να βελτιστοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο η λειτουργία των φαναριών, με στόχο τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης, κάτι το οποίο, επίσης μπορεί να γίνει μέσω πλατφόρμας της Google, με τη χρήση πληροφοριών που μπορούν να παρέχουν τα αυτοκίνητα, τα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δείτε όλο το Αφιέρωμα Delphi Economic Forum
Sponsored by Τράπεζα Πειραιώς

Η συμμετοχή της Τράπεζας στο Delphi Economic Forum X αποτυπώνεται και στο LinkedIn της Πειραιώς