Skip to main content

Κέβιν Χάσετ: Η αγορά ομολόγων συνέβαλε στο πάγωμα των δασμών αλλά δεν προκάλεσε πανικό

REUTERS/Kent Nishimura

Εμμεση παραδοχή από τον θεσμικά κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου

Σε μια έμμεση παραδοχή για τα αίτια της στροφής Τραμπ προχώρησε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ.

Μιλώντας στο CNBC, o κ. Χάσετ παραδέχθηκε ότι ναι μεν η αγορά ομολόγων συνέβαλε στην απόφαση αναστολής των δασμών, αλλά δεν προκάλεσε «κίνηση πανικού».

Χθες, ο κ. Χάσετ σημείωσε ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ ήταν ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινό σημείωμά της η Capital Economics αναφέρει ότι από τη στιγμή που άρχισε να αιμορραγεί και η αγορά ομολόγων ήταν απλώς ζήτημα χρόνου γοα τον Τραμπ να υποχωρήσει.

Προσέθετε δε ότι «η βασική μας υπόθεση πλέον είναι ότι, έχοντας τρομοκρατηθεί από την αντίδραση των αγορών, ο Τραμπ θα παρατείνει επανειλημμένα την “παύση”, κάτι που τελικά θα μοιάζει πολύ με τον καθολικό δασμό 10% που είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία».