«Αποτελεί εγκληματική πράξη ότι ορισμένοι μετατρέπουν τους αυτοκινητόδρομους σε πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων και φιλονικιών, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον θλιβερό τρόπο, αλλά και να τραυματίζονται αφοσιωμένοι στο καθήκον τους δημόσιοι λειτουργοί», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της αστυνομικού Μαρίας Ζαφείρη, η οποία παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό, στη Χαλκιδική, όταν η ίδια κατέβηκε από το περιπολικό προκειμένου να παρέμβει σε φιλονικία δύο ατόμων.
Έπειτα από την ενημέρωσή του από τον διευθυντή του 424, ταξίαρχο Χρήστο Σιούλη, τον διευθυντή του Υγειονομικού ΓΕΣ, υποστράτηγο Γιώργο Δημητρακόπουλο, και τους θεράποντες ιατρούς, ο υπουργός δήλωσε:
«Η Μαρία Ζαφείρη είναι πολυτραυματίας. Τραυματίστηκε σε ένα τροχαίο δυστύχημα, το οποίο προκάλεσαν πολλοί παράγοντες. Ελπίζω και εύχομαι και ευχόμαστε όλοι μας να αποκατασταθεί η υγεία της γρήγορα, να επιστρέψει στην οικογένειά της, στα τέσσερα παιδιά της και στην Υπηρεσία της. Οι γιατροί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, ούτως ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες αυτές τις πρώτες μέρες.
Η Μαρία Ζαφείρη σταμάτησε στον δρόμο για να κάνει το καθήκον της, δηλαδή να επέμβει σε μια φιλονικία μεταξύ δύο ατόμων, οι οποίοι φιλονικούσαν για κάποιες προσωπικές διαφορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί σοβαρά η αστυνομικός. Είναι, λοιπόν, εγκληματική πράξη. Όπως εγκληματική πράξη είναι το να τρέχεις με ταχύτητα 291 χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό, διότι έχεις την αυτοπεποίθηση των περίπου 500 ίππων.
Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Είναι βαριά αμέλεια και περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή η παράσυρση πεζών μέσα στην πόλη. Ως αποτέλεσμα τραυματίζονται μέσα στην πόλη ηλικιωμένοι, πολίτες που προσπαθούν να διασχίσουν τον δρόμο, μητέρες με παιδιά».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε όλους να σεβαστούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Καλώ όλους μας να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή. Είναι κρίμα ότι πέρυσι χάθηκαν στην άσφαλτο και κυρίως μέσα στον αστικό ιστό, μέσα στις πόλεις, πάνω από 600 άτομα, πολλοί εκ των οποίων νέοι άνθρωποι.
Οι υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πολλαπλασιάσει την απόδοσή τους, τις κλήσεις που κόβουν και τα πρόστιμα που βεβαιώνουν. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που θα εφαρμοστεί σε λίγο, είναι ακόμη πιο αυστηρός.
Όμως, αυτό που είναι κρίσιμο, είναι η ευθύνη όλων μας να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δρόμοι ανήκουν σε όλους, στο κοινωνικό σύνολο, πρωτίστως στις μητέρες με τα παιδιά, στους πεζούς, στον συμπολίτη μας που κυκλοφορεί με δίκυκλο ή με αυτοκίνητο.
Να υπάρξει πραγματικά σεβασμός σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο που τόσο πολύτιμο είναι, μιας και περιλαμβάνει την προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.