Skip to main content

Πολεμική Αεροπορία: Η «Ν» στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025» στην Ανδραβίδα

Άσκηση «Ηνίοχος 2023», πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία Φωτογραφία αρχείου

Φωτογραφίες από την μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025», στην 117 Πτέρυγα Μάχης (Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας), τη μελλοντική «φωλιά» των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία.

Η «Ν» βρίσκεται στην 117 Πτέρυγα Μάχης όπου πραγματοποιούνται απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών από 11+1 συμμαχικά κράτη της Ελλάδας.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία στέλνει ένα μήνυμα ισχύος, συμμετέχοντας με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών του στόλου σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος, τους έμπειρους και άρτια εκπαιδευμένους πιλότους και λοιπό προσωπικό της ΠΑ.

Στην αεροπορική άσκηση -στα πρότυπα του ΝΑΤΟ- θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό πάνω από 1.300 έξοδοι μέρα και νύχτα με πάνω από 60 μαχητικά  αεροσκάφη από τις συμμετέχουσες χώρες. Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025» αποτελεί μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Με τη συμμετοχή του Ισραήλ ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»

Μεταξύ των φίλιων κρατών που θα λάβουν μέρος στην άσκηση είναι και το Ισραήλ, μετά την απουσία του από τον «ΗΝΙΟΧΟ 2024», καθώς η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, δεν επέτρεψε περισπασμούς με συμμετοχή σε ασκήσεις αλλά ταυτόχρονα ίσως οι συμμετέχοντες δεν «θα αισθάνονταν άνετα» να συμμετέχουν σε ασκήσεις με χώρες όπως για παράδειγμα το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ή και αντίστροφα.

Οι συμμετέχοντες

Αναλυτικά, στην αεροπορική άσκηση της ΠΑ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025», συμμετέχουν η Γαλλία με  μαχητικά αεροσκάφη Μ-2000, οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000/9, η Ινδία με μαχητικά αεροσκάφη Su-30, η Ισπανία με μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης – ελέγχου G-550, η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη Tornado, το Κατάρ με μαχητικά αεροσκάφη F-15, το Μαυροβούνιο με ελικόπτερα B-412, η Πολωνία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η Σλοβενία με εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.

H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

• Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 24 – 30 Μαρτίου 2025
• Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 31 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2025 (σε εξέλιξη)
• Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 11 – 13 Απριλίου 2025

Οι αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
  • Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
  • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
  • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Με F-16 Viper η ΠΑ στην «Ramstein Flag 25»

Την ίδια στιγμή, η ΠΑ συμμετέχει με 5 αεροσκάφη F-16 Viper και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό Προσωπικό της 115 Πτέρυγας Μάχης (Αεροπορική Βάση Σούδας), στην μεγάλης κλίμακας τακτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 2025».

Η άσκηση ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου και θα διαρκέσεις έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στην Αεροπορική Βάση Leeuwarden της Ολλανδίας.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – RAMSTEIN FLAG2025

Στην άσκηση συμμετέχουν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Τσεχία, και η Φινλανδία με περισσότερα από 90 αεροσκάφη, τα οποία θα επιχειρούν από βάσεις στην Ολλανδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η άσκηση θα περιλαμβάνει συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με διακλαδική συνεργασία σε ένα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως:

Αντιμετώπιση των απειλών Αντι-Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής (C-A2AD)

Ολοκληρωμένη Αεροπορική & Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD)

Ευέλικτη Πολεμική Ανάπτυξη (ACE)

Απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Συμμάχων

Μετά την επιτυχία της RAFL24 στην Ελλάδα, όπου συμμετείχαν 130 αεροσκάφη και εκτελέστηκαν 2.000 εξόδους μάχης, η RAFL25 θέτει νέα πρότυπα επιχειρησιακής ολοκλήρωσης σε αέρα, ξηρά, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Η Πολεμική Αεροπορία πρωταγωνιστής στη συνάντηση Ρούτε – Μητσοτάκη στην Αθήνα