Τα φαρμακευτικά προϊόντα εξαιρέθηκαν από τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου και η βιομηχανία πήρε μια προσωρινή ανάπαυλα. Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αναστολή αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και πιθανότατα να μπουν κάποιοι δασμοί σε συγκεκριμένους κλάδους τον επόμενο μήνα.
Στην Ελλάδα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πιθανόν ο στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να πιέσει τις εγχώριες εταιρείες να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ αλλά και να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τόπος επένδυσης και ξένων εταιρειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες εβδομάδες η Lilly αποκάλυψε σχέδιο επένδυσης 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατασκευή 4 νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ ( 3 για φαρμακευτικά προϊόντα και 1 για ενέσιμα).
Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός κολοσσός μετρά καμιά δεκαριά εργοστάσια μόνο στις ΗΠΑ και τώρα πάει και για νέες εγκαταστάσεις ενώ έχει επεκταθεί στην Ευρώπη με εργοστάσια σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιρλανδία και τώρα ετοιμάζει καινούργιο στη Γερμανία. Η παχυσαρκία αποτελεί τη μάστιγα του μέλλοντος και τα κέρδη από τα φάρμακα αυτά έχουν εκτοξευθεί.
Επίσης, την ίδια περίοδο η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ με περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με 4 νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της εταιρείας στις ΗΠΑ εκτιμάται πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η πιθανή επιβολή δασμών έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστατώσει στη διεθνή αγορά.
Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμάκων θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτοι οι δασμοί στα ιατρικά προϊόντα και ελπίζουν να εξασφαλίσουν μια σταδιακή αύξηση του δασμού του 25%. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές Ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες έστελναν μεγάλες ποσότητες σε στοκ φαρμάκων στις ΗΠΑ για να μην υπάρξει ξαφνικά οικονομικό πρόβλημα που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.
Η Ελλάδα ευτυχώς δεν ανήκει στις χώρες που θα πληγούν ιδιαίτερα καθώς μέχρι στιγμής δύο εταιρείες μόνο εξάγουν στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά η αγορά τελεί εν αναμονή για νεότερες εξελίξεις διότι, ένας δασμός ύψους 25% δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί μόνο από το χονδρέμπορα. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς αυτό το ποσοστό θα επιμεριστεί σε όλη την αλυσίδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή όπως γίνεται σε όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε δασμούς. Υπό το φόβο της επιβολής εταιρείες από την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα έστελναν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων στις ΗΠΑ για να υπάρχει στοκ.
Εν αναμονή της ευρωπαϊκής «απάντησης»
Μια τέτοια επιβολή είναι σίγουρο ότι θα πλήξει τις μετοχές μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης λένε οι ειδικοί. Παρόλα αυτά αναμένουν το πώς θα το διαχειριστεί η ΕΕ καθώς μην ξεχνάμε ότι και οι ΗΠΑ εξαρτώνται αρκετά από φάρμακα που παράγονται στην Ευρώπη και αποφέρουν έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόσφατα η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων (AHA) δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα φαρμάκων και συσκευών που χρησιμοποιούν οι ασθενείς καθώς ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό.
Για παράδειγμα, τους τελευταίους 10 μήνες οι ΗΠΑ εισήγαγε ιατρικό εξοπλισμό ύψους (ιατρικά μηχανήματα, πρώτες ύλες φαρμάκων, σύριγγες, ιατρικές μάσκες, αναπνευστήρες, γάντια) 14,9 δισ. δολαρίων, με ένα σημαντικό μέρος να προέρχεται από την Κίνα.