Skip to main content

Εμπορικός πόλεμος: Η χώρα που δεν έχει λόγους να ανησυχεί

Shutterstock

«Ο Τραμπ δεν είναι ο σερίφης του κόσμου -είναι μόνο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» κατά τον   Βραζιλιάνος πρόεδρο, Ντα Σίλβα ντα Σίλβα. Η Βραζιλία που βλέπει τους δασμούς… να έρχονται «για όλους» φαίνεται ότι δεν έχει λόγους να ανησυχεί, ιδιαιτέρως.

Ως «εύφορη κοιλάδα», για τα πάντα, από το βαμβάκι μέχρι τα κοτόπουλα, βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία, στον εμπορικό πόλεμο που ανοίγει ο  Αμερικανός πρόεδρος. Και πιθανότατα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από την αναταραχή που έρχεται.

Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ήδη αποθηκεύσει βραζιλιάνικα φασόλια σόγιας, καθώς το Πεκίνο απαντά στους δασμούς του προέδρου Τραμπ με την επιβολή τελών στους παραγωγούς των ΗΠΑ.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Βραζιλίας, ο οποίος βασίζεται στον τομέα των πρώτων υλών, έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 9% φέτος -μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης- ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 4,2% την ίδια περίοδο.

Οι Κινεζικές προετοιμασίες εν όψει των δασμών, αντικατοπτρίζουν την στενή οικονομική σχέση που έχει αναπτύξει το Πεκίνο με την χώρα της Λατινικής Αμερικής σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Πλούσια σε βόειο κρέας, σιδηρομεταλλεύματα και πετρέλαιο, η Βραζιλία διαθέτει πρώτες ύλες που χρειάζεται ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας. Αντίστοιχα η Κίνα διαθέτει κεφάλαια που η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής χρειάζεται για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Ευκαιρία να βάλει τα…παπούτσια στις ΗΠΑ

Βεβαίως δεν είναι μόνο η Κίνα που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της. Η Βραζιλία βλέπει αντίστοιχες ευκαιρίες  για ενίσχυση των εξαγωγών της και προς άλλες χώρες που πλήττονται από τους δασμούς του Τραμπ.

Ακόμη και οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν φείδονται ευκαιριών.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υποδημάτων εκτός της Ασίας και η ομοσπονδία του κλάδου της ελπίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να στείλει περισσότερα παπούτσια στις ΗΠΑ στη θέση των κινεζικών προϊόντων.

Ακόμη κι αν επιβαρυνθεί με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ, η Κίνα κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερους.

Προσβλέπουν στην επανάληψη της πρώτης θητείας Τραμπ

Βραζιλιάνοι επενδυτές και  επιχειρηματίες ελπίζουν σε μια επανάληψη της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν η Βραζιλία αποκόμισε πολλά από τα οφέλη των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, κυρίως μέσω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης.

Εκείνη την εποχή, η Κίνα αγόρασε περισσότερη σόγια, σιτηρά και βόειο κρέας από τη Λατινική Αμερική σε αντίποινα για τα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αγρότες έχασαν σχεδόν 26 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων το 2018 και το 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Κινεζικές επενδύσεις

Από τότε που η Κίνα, το 2009, έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας -ξεπερνώντας τις ΗΠΑ-  έχει επενδύσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, φλερτάροντας επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν περίπου το 10% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία, έχτισαν πολλά από τα λιμάνια και τους δρόμους της και κατασκευάζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σιδηροδρόμων. Τα κινεζικής κατασκευής αυτοκίνητα είναι πλέον πανταχού παρόντα στο Σάο Πάολο.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Ντα Σίλβα έχει καταστήσει τις κινεζικές σχέσεις προτεραιότητα, φιλοξενώντας τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο. Το 2023, ο Βραζιλιάνος ηγέτης ανταπέδωσε την επίσκεψη πηγαίνοντας στο Πεκίνο, όπου μια στρατιωτική μπάντα έπαιξε ένα τραγούδι ενός μουσικού που γεννήθηκε στο Ρίο, προκαλώντας δάκρυα σε μέλη της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας.

Ακόμα και πριν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, οι Κινεζοι μεταποιητές άρχισαν να αποθηκεύουν βραζιλιάνικη σόγια, αγοράζοντας σχεδόν όλα τα σιτηρά που χρειάζονταν για το πρώτο τρίμηνο από τη Βραζιλία – σε σύγκριση με περίπου 54% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές κοτόπουλου και αυγών είναι ήδη αυξημένες κατά 9% και 20%, αντίστοιχα, φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς η χώρα δεν έχει πληγεί από το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο πουλερικών, προσφέροντας στην Κίνα εναλλακτική λύση σε σχέση με τις ΗΠΑ, αφού εκτός των άλλων το Πεκίνο επέβαλε δασμό 15% στο αμερικανικό κοτόπουλο.

Και στρατηγικές επιπτώσεις

Οι βαθύτεροι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Βραζιλίας και της Κίνας έχουν και στρατηγικές επιπτώσεις για την Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι βλέπουν οικονομική και στρατιωτική απειλή στην διείσδυση της Κίνας στη Λατινική Αμερική, ιδίως σε έργα που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτική χρήση, όπως ο λιμένας βαθέων υδάτων που ολοκληρώθηκε πέρυσι στο Περού και ένας σταθμός δορυφορικής παρακολούθησης στην Αργεντινή.

Οι Ιάπωνες θέλουν βόειο κρέας

Ο Ντα Σίλβα, εξάλλου, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα και  την Ιαπωνία, όπου συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα για μέτρα που θα ανοίξουν τη χώρα στις εισαγωγές βραζιλιάνικου βοείου κρέατος.

Η Ιαπωνία εισάγει επί του παρόντος περίπου το 40% του βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2019, μια συμφωνία που οι αναλυτές είπαν ότι θα μπορούσε τώρα να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ στις παγκόσμιες εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Παζάρι» με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πάντως, εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βραζιλία. Η Βραζιλία, σημαντικός εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ, έχει ήδη πληγεί από τους ευρείς δασμούς του Τραμπ στον ξένο χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ για να μειώσει τον αντίκτυπο των εισφορών στις χαλυβουργίες της.

 naftemporiki.gr