Τον απολογισμό δράσεων της Τροχαίας κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως η τροχαία αστυνόμευση αποτελεί εθνικό και έντονα κοινωνικό ζήτημα, δεδομένου ότι μόνο το 2024 οι νεκροί στην άσφαλτο ανήλθαν σε 654.
«Η οδική ασφάλεια και η βιώσιμη κινητικότητα δεν αποτελούν, προφανώς, ένα πρόβλημα της Αστυνομίας. Αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και σε αυτή την πολιτική συμμετέχουμε πολλά υπουργεία», σημειώνει και τονίζει πως «τα ατυχήματα, οι τραυματισμοί από την επικίνδυνη οδήγηση ή την οδήγηση που αδιαφορεί για τη ζωή του ίδιου του οδηγού, αλλά και των συνανθρώπων μας είναι κυρίως ζητήματα κουλτούρας, σεβασμού των νόμων και πολιτισμού της καθημερινότητας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η παράλληλη χρήση του κινητού τηλεφώνου, οι επικίνδυνες προσπεράσεις «είναι ζητήματα που ξεκινούν από τον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένεια και το σχολείο. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια κοινωνική κινητοποίηση για την υπεύθυνη οδήγηση, γιατί το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι υψηλό και δυσβάσταχτο για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει και το πρόβλημα του δημογραφικού».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει πως οι βασικοί άξονες των αλλαγών είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που προετοίμασε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το νέο σύστημα σταθερών καμερών, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των παραβάσεων, που θα αλλάξει ριζικά όλη τη διαδικασία και μια σειρά άλλων δράσεων που υλοποιούν ή σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία.
«Η Τροχαία αστυνόμευση είναι μέρος αυτής της αλυσίδας, γι’ αυτό τους τελευταίους 14 μήνες επενδύσαμε σημαντικά και συστηματικά για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά της», αναφέρει και απαριθμεί:
- Σημαντική ενίσχυση με περισσότερους από 300 αστυνομικούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με την πρόκληση της διαχείρισης του FlyOver.
- Μεγαλύτερη εμπλοκή των ομάδων της Άμεσης Δράσης στην τροχαία αστυνόμευση.
- Αξιοποίηση drones.
- Συγκρότηση νέων δίκυκλων ομάδων άμεσης παρέμβασης.
- Ενίσχυση των Ομάδων Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στους δρόμους.
- Ψηφιοποίηση διαδικασιών (ηλεκτρονική κλήση και διαδικασία ενστάσεων)..
- Ειδικά περιφερειακά και τοπικά σχέδια με δείκτες επίδοσης.
Η επένδυση αυτή απέδωσε, όπως εξηγεί, και με όρους δραστηριοποίησης και αποδοτικότητας. «Το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά καταλύτης, σε βάθος τουλάχιστον είκοσι ετών. Ενδεικτικά, 30,64% αύξηση των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν. Από 1.240.717 το 2023, σε 1.620.830 το 2024.
Η αποτελεσματικότητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και ο κυριότερος όγκος μεταφορικών μέσων, αλλά και η εντονότερη πίεση στο κυκλοφοριακό, είναι μεγαλύτερη. Αύξηση 52.96% στην Αττική, με 336.856 παραβάσεις και 63.74% στη Θεσσαλονίκη με 271.111 παραβάσεις.
Η αύξηση αποδοτικότητας των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών, Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ήταν πρωτόγνωρη, 73.41% και 68.85% αντίστοιχα.
Θα αναφέρω τον αριθμό των παραβάσεων σε ορισμένες από τις κρίσιμες κατηγορίες, που συνήθως προκαλούν και τα περισσότερα ατυχήματα για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος και γιατί είναι ανάγκη η υπεύθυνη οδήγηση να γίνει προτεραιότητα όλων μας.
- Υπερβολική ταχύτητα: 338.419
- Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα: 15.078
- Παραβίαση μέτρησης αλκοόλ: 32.452
- Παραβίαση σηματοδότη: 18.612
- Αντικανονικοί ελιγμοί: 11.247
- Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 55.975
- Απόσπαση προσοχής οδηγού: 4.933
- Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: 79.545
- Μη χρήση κράνους: 91.289
- Χρήση κινητού τηλεφώνου: 18.951.
Οι υπηρεσίες της Τροχαίας, το 2024, εντόπισαν κάθε μέρα 927 οδηγούς που ανέπτυξαν υπερβολική ταχύτητα, 41 που οδηγούσαν στο αντίθετο ρεύμα, 89 που είχαν καταναλώσει αλκοόλ πέραν του ορίου, 51 που παραβίασαν ερυθρό σηματοδότη, 31 που έκαναν αντικανονικούς ελιγμούς, 153 που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, 218 που οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα, 250 που δεν φορούσαν κράνος και 52 που χρησιμοποιούσαν παράλληλα το κινητό τους.
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί για την κρισιμότητα του ζητήματος», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Όπως συμπληρώνει, «θα συνεχίσουμε την ενίσχυση των υπηρεσιών Τροχαίας με προσωπικό, αλλά και μέσα. Κάθε παράβαση που βεβαιώνεται δεν είναι έσοδα για το κράτος, αλλά μια ευκαιρία σε έναν οδηγό να μη θέσει τον εαυτό του ή έναν συμπολίτη μας σε κίνδυνο.
Ωστόσο, όσο και αν ενισχυθούν οι υπηρεσίες της Τροχαίας, δεν μπορούμε να έχουμε έναν τροχονόμο σε κάθε δρόμο, όλο το 24ωρο. Τα όρια της δυνατότητας της παρέμβασης της Τροχαίας θα ενισχυθούν με τη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως με το πλέγμα καμερών που έχει ως κύρια ευθύνη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο σημείο που οι υπηρεσίες της Τροχαίας δεν θα χρειαστεί να βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί θα έχουμε αλλάξει, ατομικά και συλλογικά, κουλτούρα.
Μέχρι τότε, όμως, δεν υπάρχει καμία ανοχή στην ανεύθυνη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά, γιατί δεν θέλουμε να θρηνούμε συμπολίτες μας», ξεκαθαρίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.