Στο Καρς, την περιοχή που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της οροσειράς του Καυκάσου ανατολικά του Πόντου, είχαν μεταναστεύσει χιλιάδες Πόντιοι με μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αυτή των Αργυρουπολιτών, κατά την περίοδο 1878-1918.
Στα 40 αυτά χρόνια της μετοίκησής τους, οι περίπου 70.000 Έλληνες Καρσλήδες ή Καυκάσιοι, όπως χαρακτηρίζονται, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από το πρίσμα ενός πιο ελεύθερου τρόπου ζωής συγκριτικά με άλλες περιοχές όπου ο τουρκικός ζυγός ήταν πιο αισθητός.
Εκεί άνθισαν οι ελληνικές κοινότητες με τα 80 χωριά-κωμοπόλεις, τα 81 ελληνικά σχολεία τους, την οκτατάξια αστική σχολή τους, το παρθεναγωγείο τους, το πρακτικό λύκειο αρρένων και το γυμνάσιο θηλέων! Εκεί άνθισε το εμπόριο με τη Ρωσία αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες, εκεί διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για υψηλότερη μόρφωση και καλλιεργήθηκε ο δημοκρατικός τρόπος σκέψης. Εκεί μεταφέρθηκε το «εργαστήρι» της διανόησης και δημιουργήθηκαν think tanks που προσέβλεπαν στην απελευθέρωση του Πόντου και ει δυνατόν στην ένωση με την Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr