Κορυφώθηκε σήμερα Κυριακή το εκτός εποχής κύμα ζέστης, το οποίο επηρέασε τη χώρα τις τελευταίες πέντε ημέρες, με τιμές θερμοκρασίας που ξεπέρασαν ακόμη και τους 33˚C.
Σύμφωνα με το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή κατεγράφη στο μετεωρολογικό σταθμό στο Σίσι Λασιθίου και ήταν ίση με 33,7 ˚C, ενώ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 31 ˚C.
Πρόκειται για νέο ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο για το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2006.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε κατά 8-10 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (μέση τιμή 2010-2019) για 2η συνεχόμενη μέρα. Επιπλέον, η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 °C σε 190 από τους 532 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς και τους 30 °C σε 21 σταθμούς.
Οι πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες 5 ημέρες (12-16/03/2025) στη χώρα, αποτέλεσαν σε πολλές περιοχές τιμές ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο.
Πέφτει η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Πού αναμένονται τοπικές βροχές
Για αύριο Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 προβλέπεται σύμφωνα με το meteo.gr ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και βόρεια, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο και πιθανόν στη Δυτική Πελοπόννησο. Τις βραδινές και πρωινές ώρες, η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί:
- από 7 έως 20 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 13 βαθμούς),
- 11 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα,
- 11 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 4 έως 10 βαθμούς),
- 11 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες,
- από 16 έως 22 βαθμούς στην Κρήτη,
- από 14 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Ισχυροί άνεμοι
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και στον Κορινθιακό Κόλπο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.
Ο καιρός αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε ισχυρούς 6 μποφόρ και τοπικά στα νότια, σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 5 μποφόρ και μετά το απόγευμα πρόσκαιρα σε ισχυρούς 6 μποφόρ.