Στην κατάργηση της πρακτικής της παραμονής στο Στράτευμα Αξιωματικών (εξ Υπαξιωματικών) εκτός οργανικών θέσεων, προχωράει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με οδηγίες του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, προς τα Γενικά Επιτελεία και σε συνέχεια του εξορθολογισμού του αριθμού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», κρίθηκε μη διατηρητέο από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων το σύνολο των εκτός οργανικών θέσεων αξιωματικών (εξ υπαξιωματικών) των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν συμπληρώσει 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 581 στελέχη.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για στελέχη που διαθέτουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άρα από την εξέλιξη αυτή δεν θίγεται κανένα απολύτως ασφαλιστικό τους δικαίωμα.
Όπως ανακοινώθηκε, με την εξέλιξη αυτή σταματά να εφαρμόζεται στην πράξη ένα παράδοξο καθεστώς στο οποίο στελέχη τα οποία δεν είχαν προαχθεί επιβραβεύονταν με την παραμονή στο στράτευμα εκτός οργανικών θέσεων.
Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αίρεται η αδικία σε βάρος των στελεχών τα οποία αποστρατεύθηκαν.
«Η κατάργηση της συγκεκριμένης πρακτικής συμβάλλει στην ορθολογική κατανομή πόρων και προσωπικού και επιτρέπει να τεθεί σε νέα βάση το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως μόνο την περίοδο 2020 – 2025 το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας των αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων ξεπέρασε τα 157 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως συνοψίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια απόφαση με θετικό πρόσημο σε αξιακό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς:
- Επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τερματίζεται οριστικά ένα παράδοξο καθεστώς θέσπισης διαφορετικών μέτρων και σταθμών, το οποίο, χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής, είχε ως συνέπεια στελέχη τα οποία δεν είχαν προαχθεί, να επιβραβεύονται με την παραμονή τους στο στράτευμα.
- Δίνεται η δυνατότητα να κατανεμηθούν ορθολογικότερα σημαντικοί οικονομικοί πόρο, που θα μπορέσουν να διατεθούν για τη βελτίωση του μισθολογίου των υπηρετούντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνον το 2020 – 2025, το κόστος μισθοδοσίας των 581 στελεχών ΕΟΘ ξεπέρασε τα 157 εκατ. ευρώ.
- Δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού τα στελέχη αυτά υπηρετούσαν σε θέσεις γραφείου και δεν διέθεταν τις δεξιότητες που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.
- Αποτελεί συνεπές βήμα και συνέχεια του περιεχομένου της «Ατζέντας 2030» και την εφαρμογή της κατά τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2025, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του αριθμού των Συνταγματαρχών, ο οποίος ήταν τριπλάσιος των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.