Skip to main content

Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνεται το σενάριο των 6 Ρίχτερ, η περιοχή αδειάζει από ενέργεια

REUTERS/Stelios Misinas

«Ήδη η ακολουθία έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό» αναφέρει ο κ. Λέκκας

Στην εκτίμηση ότι το σενάριο για σεισμική δόνηση της τάξεως των 6 βαθμών στην περιοχή της Σαντορίνης, πλέον απομακρύνεται προχώρησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Εξηγώντας την άποψή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε:

«Απομακρύνεται γιατί, κάθε μέρα είχαμε χιλιάδες σεισμούς, υπήρχε μέρα που είχαμε πάνω από χίλιους σεισμούς. Και βέβαια όταν έχεις μια τόσο μεγάλη σεισμικότητα, ακόμα και όταν τα μεγέθη είναι μικρά, αδειάζει η περιοχή από ενέργεια. Συνεπώς το «6άρι» απομακρύνθηκε ήδη, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ πιο ευνοϊκά τα πράγματα».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πλέον, πηγαίνουμε σε ένα «πιο ευνοϊκό, πιο θετικό σενάριο».

«Δεν θα έχουμε δονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον όπως φαίνεται τώρα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι, οι σεισμοί δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε. Έχουμε μία πολύ μεγάλη απομείωση του αριθμού των σεισμών, το μέσο μέγεθος κατέβηκε κάτω από 3 και μία αραίωση σε όλες τις εκδηλώσεις της σεισμικής δραστηριότητας που αυτό μας δημιουργεί ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν θα πάμε κατά πάσα πιθανότητα σε μία μακρόσυρτη ακολουθία. Ήδη η ακολουθία έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Βεβαίως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 4, 4,5, μπορεί και 5 κάποια στιγμή, αλλά θα είναι μία μεμονωμένη διαδικασία χωρίς να έχει κάποια επίπτωση πάνω στο νησί», κατέληξε ο κ. Λέκκας.