Skip to main content

Είχαν καρναβάλια στα Κοτύωρα; Ήθη και έθιμα τον Ποντίων από τα παλιά

Κοτυωρίτες με άλλους Πόντιους σε θεατρική παράσταση στη Γιάλτα της Κριμαίας (πηγή: Ξ. Άκογλου «Από τη ζωή του Πόντου – Λαογραφικά Κοτυώρων»)

Όπως τα έχει καταγράψει ο Ξενοφών Άκογλου στο έργο του «Από τη ζωή του Πόντου – Λαογραφικά Κοτυώρων»

Καρναβάλια στον Πόντο; Μα φυσικά, στα Κοτύωρα. Για την πατρίδα της μητέρας του, στην οποία και ο ίδιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια, έχει γράψει ο Ξενοφών Άκογλου, ο λογοτέχνης, λαογράφος και στρατιωτικός που είναι γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ξένος Ξενίτας.

Το έργο του Από τη ζωή του Πόντου – Λαογραφικά Κοτυώρων κυκλοφόρησε το 1939 στην Αθήνα. Ακόμα και σήμερα θεωρείται πολύτιμο λαογραφικό ντοκουμέντο, διότι αποτυπώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Με την αρχή του Τριωδίου (Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου) άρχιζαν τα καρναβάλια και συνεχίζονταν την Κυριακή του Ασώτου, των Απόκρεω –της Κρεατινής–, της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα. Αραιά στην αρχή και ομαδικότερα τις τελευταίες δύο Κυριακές.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr