Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο την αλληλεγγύη του απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του κυπριακού κράτους Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι οι εκφρασθείσες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο στη συνάντηση με την τουρκική πλευρά στη Βάρνα της Βουλγαρίας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ν. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι στη Βάρνα θα επισημανθεί στην τουρκική πλευρά ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που καταγράφονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Ε.Ε. – Τουρκίας, η Άγκυρα θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και στις υποχρεώσεις της.
Σημαντικό στοιχείο, κατά τον Κύπριο πρόεδρο, είναι ότι η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων διατυπώνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την τελευταία παράγραφο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας.
«Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει τακτική και συμπεριφορά, προσαρμοζόμενη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν διαβλέπω πως θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στα όσα ενδιαφέρουν, τόσο την ίδια, όσο και την Ε.Ε. και όλους εμάς», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν είναι ούτε εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ούτε εναντίον ενός διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αρκεί η Άγκυρα να αποδείξει ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. «Αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι έκνομες ενέργειες, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν ωφελούν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας , ούτε δίνουν προοπτική στις προσπάθειες που καταβλήθησαν από το 2005 ως σήμερα για μια ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», κατέληξε.