Skip to main content

Η Γαλλία πετάει το «μπαλάκι» στη Βρετανία για τους Meteor της Τουρκίας

Πηγή φωτογραφίας: Πολεμική Αεροπορία

Οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί - Στο Ην. Βασίλειο ο Νίκος Δένδιας

Στη Βρετανία πετάει το «μπαλάκι» η Γαλλία με φόντο την πώληση των πυραύλων αέρος – αέρος Meteor στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα σχεδιάζει να εντάξει τους προηγμένους πυραύλους στη «φαρέτρα» της στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

«Έχουμε ρόλο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», υπογράμμισε ο Λεκορνύ.

Οι πύραυλοι αέρος – αέρος Meteor, άλλωστε, κατασκευάζονται μέσω κοινοπραξίας με τη Γαλλία να έχει το 12,4%, την Αγγλία το 39,6%, τη Γερμανία 16%, την Ιταλία 12%, την Ισπανία και τη Σουηδία από 10%.

Πέραν της Γαλλίας φαίνεται πως οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν αντίρρηση για την πώλησή τους στην γείτονος με κάποιες αυτές να συμμετέχουν και στην κοινοπραξία για τα Eurofighter Typhoon που θέλει τόσο πολύ να αποκτήσει.

Στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΑΜ για τους Meteor

Οι εν λόγω δηλώσεις ήρθαν μετά από τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με την Γαλλίδα Πρέσβη στην Αθήνα όπου εξέφρασε τις ανησυχίες της Αθήνας για το ενδεχόμενο πώλησης των Meteor στην Τουρκία αλλά και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι συναντήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας κατηγορώντας την Αθήνα για προφανή προσπάθεια να αποτραπεί η προγραμματισμένη αγορά των πυραύλων από την Τουρκία.

Ερωτηθείς ο Λεκορνί σχετικά με τις επιπτώσεις της πιθανής πώλησης στις ελληνογαλλικές σχέσεις τόνισε ότι είναι σημαντικό να «μετρηθεί η εύλογη ανησυχία» της ελληνικής κοινής γνώμης. Νομίζω ότι έχουμε μόνο τη διπλωματία και την πειθώ για να βρούμε έναν τρόπο για να μιλήσουν όλοι μεταξύ τους, να βρούμε μια λύση στο υψηλότερο επίπεδο», προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του.

Η Τουρκία αντιγράφει την τεχνογνωσία (;)

Πάντως η γειτονική χώρα έχει και… εναλλακτικές εγχώριας προέλευσης καθώς όπως αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές η Τουρκία αναπτύσσει επί του παρόντος 5 διαφορετικούς πυραύλους αέρος-αέρος.

Υπάρχει ο πύραυλος GÖKHAN, ο οποίος είναι μεταξύ των 5 σχεδίων και αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK-SAGE και ισοδυναμεί τον Meteor αλλά και ένας υψηλότερης κατηγορίας από τον GÖKHAN. Επομένως, «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τον Meteor σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο στάδιο, αλλά μακροπρόθεσμα, από την άλλη πλευρά, έχουν επίσης ξεκινήσει εγχώρια σχέδια για αυτόν τον τύπο».

Κάτι που ερμηνεύεται και ως αντιγραφή. Δηλαδή η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθευτεί τους Meteor με στόχο να φτιάξει -σε βάθος χρόνου- τους δικούς της.

Ίσως είναι μία τακτική που ακολουθεί καιρό τώρα καθώς όπως αναφέρεται στο Defensenews, η γαλλική Naval Group επέκρινε τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems ότι ζημίωσε τους ευρωπαίους προμηθευτές υποβρυχίων μεταφέροντας τεχνολογία σε χώρες που κατάφεραν αργότερα να κατασκευάσουν τα δικά τους σκάφη για εξαγωγή.

Η TKMS «είναι πρωταθλητές στη δημιουργία νέων ανταγωνιστών. Έχουν κάνει εξαιρετικά σημαντικές μεταφορές τεχνολογίας στην Τουρκία και την Κορέα, δύο έθνη που βρίσκονται τώρα στην αγορά εξαγωγών υποβρυχίων».», δήλωσε ο Guillaume Rochard, επικεφαλής στρατηγικής, συνεργασιών και συγχωνεύσεων της Naval Group.

«Μπαράζ» επαφών Ν. Δένδια στο Βασίλειο

Δεν αποκλείεται ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το θέμα των Meteor να βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του John Healey την Τετάρτη (25/2) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Luke Pollard, την Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Maria Eagle, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Tanmanjeet Singh Dhesi και μέλη της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόναθαν Πάουελ.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα αμυντικής καινοτομίας και τεχνολογίας. Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας.