Skip to main content

Σεισμός τώρα 5,1 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή 22 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.49 το πρωί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή 21 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 15,1 χλμ.

Είχε προηγηθεί στις 9.46 πμ. και άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, στην περιοχή 20 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Αλλεπάλληλες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τις τελευταίες ώρες

Σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν και στη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Οι ισχυρότερες, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ήταν 4,5 και 4,2 βαθμών Ρίχτερ. Στη 01:08 τα ξημερώματα καταγράφτηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Είχε προηγηθεί στις 22:55 το βράδυ της Κυριακής σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή. Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Κ. Παπαζάχος για 5,1 Ρίχτερ: Η ιστορία δεν έχει τελειώσει

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κωνσταντίνος Παπαζάχος, σημείωσε πως ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ «δείχνει ότι ως ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει η ακολουθία επειδή είχαμε δύο ημέρες ησυχίας».

«Ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα, τραβάνε καιρό, δεν ησυχάζουν εύκολα και ότι έχουν μικροϋφέσεις και μικροεξάρσεις που συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα δεν πρέπει ο κόσμος να ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμη αρκετό χρονικό διάστημα» ανέφερε, εκτιμώντας πως «τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε κι άλλες τις επόμενες μέρες».

«Δεν αποκλείεται ισχυρότερος σεισμός»

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού απάντησε: «Η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα που υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης είναι ότι δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή ή σε κάποιο γειτονικό ρήγμα γι’ αυτό και τα μέτρα παραμένουν αυστηρά. Ξέραμε ότι δεν έχει λήξει η κατάσταση. Κανείς δεν θέλει να κλείνει σχολεία, να αποκλείει περιοχές, η ασφάλεια όμως του κόσμου είναι πάνω από όλα».

«Το μάγμα είναι αρκετά υπεύθυνο γι’ αυτό που βλέπουμε – Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκάσει ηφαίστειο»

Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρμόδιες επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικών αιτιών και βαθύτερου μαγματισμού, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε πως το μάγμα είναι «ένα λιωμένο υλικό που ανεβαίνει, υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει τρόπο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βρει, θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που θα βγαίνει έξω θα είναι η λάβα. Λάβα σημαίνει ότι υπάρχει ηφαίστειο».

Όπως εξήγησε, «το μάγμα που υπάρχει συμμετέχει, συνεισφέρει και είναι αρκετά υπεύθυνο για αυτό που βλέπουμε τώρα και γι’ αυτό και το είπαμε. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και ότι θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή ότι θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο» ξεκαθάρισε.

Β. Κικίλιας: Θα δημιουργηθεί λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη

Στο μεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 προανήγγειλε τη δημιουργία λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη. Όπως αποκάλυψε, πέραν του νέου λιμανιού που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό η δημιουργία λιμανιού διαφυγής σε ασφαλή τοποθεσία του νησιού, όπου θα μπορούν να δένουν επιβατηγά πλοία σε περίπτωση ανάγκης.

naftemporiki.gr