Skip to main content

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη: Σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα δονήσεων – Αγγίζουν τους 20.000 οι σεισμοί

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε κάποια έξαρση, ενώ έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί

Σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού, παρατηρεί το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την σημερινή του ανασκόπηση.

Όπως αναφέρεται, στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε κάποια έξαρση, ενώ έχουν καταγραφεί 94 σεισμοί, εκ των οποίων κανένας  με μέγεθος πάνω των 4 βαθμών. Οι ισχυρότεροι σεισμοί σημειώθηκαν στις 05:37:43 και 09:12:50 και είχαν μέγεθος 3.9 ρίχτερ.

Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά.

Η τελευταία συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ  20:00 και 22:00 , η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου.

 Συνολικά, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 19.200 δονήσεις.

Συνδυασμός τεκτονικών αιτιών και μαγματισμού

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι δύο επιτροπές ( (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και  Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικών αιτιών και βαθύτερου μαγματισμού.

Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση. Όπως ωστόσο υπογραμμίζουν, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Η σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τις επιτροπές, παρουσιάζει πάντως σχετική ύφεση στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος τα 5.3).

Τσελέντης  Το σενάριο των 6 Ρίχτερ παραμένει

Από την πλευρά του, βέβαιος για την αμφίδρομη σχέση σεισμικότητας και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού εμφανίζεται ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.

Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι υπάρχει «άνοδος μάγματος που προσπαθεί να βρει διαφυγή στην επιφάνεια ώστε να εκτονωθεί η υπερβολική πίεση» και ότι δεν «ξέρουμε ακόμα αν θα βγει στον πυθμένα από μια νέα περιοχή κοντά στην Άνυδρο ή από τον ίδιο τον Κολούμπο».

Ο κ. Τσελέντης εκφράζει επίσης την ελπίδα του «πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική (είτε συμβεί στον Κολούμπο είτε βορειοανατολικά του στην Άνυδρο).

Δείτε την ανάρτηση Τσελέντη