Τη συσχέτιση της κινητικότητας του ηφαιστειακού μάγματος με τη σεισμική δραστηριότητα εξετάζουν -και συζητούν πλέον ανοιχτά- οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη Σαντορίνη, όπου τις τελευταίες ημέρες οι δονήσεις είναι μικρότερης έντασης, πιο αραιές και, κατά μαρτυρίες, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο βουητό.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα η σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες να οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα είχαν επισημάνει δύο Γάλλοι επιστήμονες, με ερευνητική εμπειρία και στην ηφαιστειογένεση της γαλλικής νήσου Μαγιότ, ενώ για αλλαγή μοτίβιου μίλησε χθες σε ανάρτησή του ερευνητής του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.
Πίσω στα καθ΄ημάς, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης (μιλώντας στην ΕΡΤ) ήταν σαφής: «Δεν νομίζω ότι έγινε κατανοητό ότι χθες το βράδυ είχαμε μερικούς διαφορετικού τύπου σεισμούς που μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει το ηφαιστειακό μάγμα».
«(…) Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι σεισμοί δεν ήταν σαν τους σεισμούς που βλέπαμε και ήταν καθαρά ηφαιστειακοί», πρόσθεσε, σημειώοντας ότι πρέπει να αναλυθούν τα δεδομένα για να καταλήξουν οι ειδικοί σε συμπεράσματα.
Περιγράφοντας την κατάσταση της Παρασκευής κάτι που όπως είπε στηρίζει το συμπέρασμά του, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ότι κατεγράφη ένα σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο. «Αυτοί σημαίνει ότι οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου ”καθαροί’‘, κάτι που υποδεικνύει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί», είπε, προσθέτοντας ότι από την αρχή έχει υποστηρίξει ότι οι σεισμοί που σημειώονται στην περιοχή συμβαίνουν επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια δημιουργώντας την θραύση των ρηγμάτων.
Πάντως, με βάση τη σεισμικότητα, «μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πάμε καλά», εκτίμησε ο καθηγητής. «Από την άλλη πλευρά, αν άλλαξε τόσο γρήγορα η σεισμικότητα, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτοί οι σεισμοί, και υποδεικνύει πλέον σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, τότε πρέπει να ξαναδούμε τι θα κάνουμε», κατέληξε.
Πώς εξηγείται το βουητό
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπανικολάου, σχολιάζοντας την ανάρτησή του Ευρωμεσογειακού Σεισμικού Κέντρου σημείωσε δηκτικά ότι «κάποιοι επιστήμονες αρέσκονται να βγάζουν συμπεράσματα που δεν καταλαβαίνουν πόση ζημιά μπορεί να κάνουν σε ένα τόπο που δοκιμάζεται».
Μιλώντας για τους θορύβους ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε πάντως ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους σεισμούς.
«Οι μικροί σεισμοί οι επιφανειακοί εφόσον σπάνε, την ώρα που σπάει το πέτρωμα και δίνει τον σεισμό, η τριβή που κάνει το σπάσιμο είναι που διαχέεται ιδίως μέσα από τη θάλασσα και φτάνει αυτό το βουητό παντού» είπε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα η ησυχία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες να συνιστά «πράγματι κάποια αποκλιμάκωση».
#sismo #temblor #σεισμός #Grecia #Santorini
Desde hace 40 minutos se aprecia cambio significativo en el patrón sísmico en las estaciones de la zona.
Estaciones THERA (Santorini) y APE (Apirathos) muestran incremento constante de amplitud sísmica, que ahora es una continua. pic.twitter.com/PdWJXJU0BM— Luis Donoso (@Geo_Risk) February 14, 2025
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επιφυλακτικοί. Θα κάνουμε υπομονή μερικές μέρες να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα» υπογράμμισε.
Επιπλέον, τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού 6 Ρίχτερ είναι για τη Σαντορίνη. «Ανάφη, Ίος και Αμοργός δεν κινδυνεύουν και από τα 6 Ρίχτερ».
Βασ. Καραστάθης: Η τεκτονική δραστηριότητα μπορεί να συνδέεται με το μάγμα
Στην εκτίμηση ότι η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία, προχώρησε και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, κ. Καραστάθης αναφέρθηκε και στην χθεσινή, σχετικά ήπια, δραστηριότητα λέγοντας: «Καταγράφηκαν μόνο τρεις δονήσεις με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ υπήρξε περιορισμένος αριθμός δονήσεων και πάνω από 3 Ρίχτερ, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα».
Ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι «δεν αξιολογούμε μόνο τη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και τις παραμορφώσεις του εδάφους, καθώς και όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας και να διασταυρώνουμε τα στοιχεία πριν τα δημοσιοποιήσουμε».
Σχετικά με αναφορές από διεθνή σεισμολογικά κέντρα για μικροσεισμούς που αποδίδονται σε μαγματική δραστηριότητα κάτω από τη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης διευκρίνισε: «Πρόκειται για μια πολύ πυκνή ακολουθία μικροσεισμών που προκάλεσε την αίσθηση μιας συνεχούς δόνησης, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα ηφαίστεια. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα σήματα, θα δούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρά γεγονότα, διαδοχικούς μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την εντύπωση. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης».
Την Κυριακή η συνεδρίαση των επιτροπών
Ο κ. Καραστάθης αποκάλυψε επίσης ότι «η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, μεταφέρθηκε για αύριο. Δεν μπορώ να προκαταβάλω τη γνώμη των μελών της επιτροπής, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους ασφαλείας που να επιτρέπουν άμεση χαλάρωση των μέτρων”. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης απόφασης.
Στο μικροσκόπιο ο βυθός
Ως εκ τούτου ο βυθός της Σαντορίνης μπαίνει στο μικρασκόπιο των επιστημόνων που προχωρούν σε χαρτογράφηση όλων των γνωστών ρηγμάτων και τη σύγκριση των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων με την πρότερη εικόνα του βυθού, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αρχηγός της αποστολής για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.
«Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε τη χαρτογράφηση σε ρήγματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά και κατολισθήσεις υποθαλάσσιες και να συγκρίνουμε αυτά που βλέπουμε τώρα με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με το πως ήταν ο βυθός πριν από την σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Συλλέγουμε συνέχεια καινούργια δεδομένα. Είμαστε μια ομάδα δέκα ατόμων που δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο συλλέγοντας και επεξεργαζόμενοι δεδομένα. Βασικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε συλλέγοντας τα δεδομένα αυτά από την επιφάνεια, δηλαδή από τον βυθό, να μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε με τα στοιχεία που καταγράφονται από τους σεισμογράφους και αναλύουν οι σεισμολόγοι για να έχουμε μια συνολική εικόνα τι γίνεται και στο βάθος, αλλά και τι επιπτώσεις έχουν αυτά στην επιφάνεια».
Διαβάστε ακόμη: