Η χαρτογράφηση όλων των γνωστών ρηγμάτων και η σύγκριση των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων με την πρότερη εικόνα του βυθού, αποτελεί τον κύριο σκοπό των επιστημόνων, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και αρχηγός της αποστολής για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.
«Βασικός μας στόχος είναι να κάνουμε τη χαρτογράφηση σε ρήγματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά και κατολισθήσεις υποθαλάσσιες και να συγκρίνουμε αυτά που βλέπουμε τώρα με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή με το πως ήταν ο βυθός πριν από την σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Συλλέγουμε συνέχεια καινούργια δεδομένα. Είμαστε μια ομάδα δέκα ατόμων που δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο συλλέγοντας και επεξεργαζόμενοι δεδομένα. Βασικό μας μέλημα είναι να μπορέσουμε συλλέγοντας τα δεδομένα αυτά από την επιφάνεια, δηλαδή από τον βυθό, να μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε με τα στοιχεία που καταγράφονται από τους σεισμογράφους και αναλύουν οι σεισμολόγοι για να έχουμε μια συνολική εικόνα τι γίνεται και στο βάθος, αλλά και τι επιπτώσεις έχουν αυτά στην επιφάνεια».
«Ζούμε σε μια χώρα η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή από πλευράς σεισμικότητας. Επομένως, το να έχουμε μία σεισμική διέγερση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πάντα ένας σεισμός μας ανησυχεί, αλλά είναι κάτι με το οποίο πλέον έχουμε μάθει να ζούμε. Δεν γίνεται διαφορετικά», ανέφερε.