Skip to main content

Αντεπίθεση Σολτς – Ζελένσκι από το μουδιασμένο Μόναχο: «Ακατανόητη» η παρέμβαση Βανς, «ώρα για ευρωπαϊκό στρατό»

REUTERS/Wolfgang Rattay

Το κεντρικό μήνυμα του Σολτς ήταν ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις ξένων στην Δημοκρατία της, ενώ είχαν προηγηθεί σχόλιά του στην Γερμανική Ραδιοφωνία όπου ο καγκελάριος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την εμφάνιση του Aμερικανού αντιπροέδρου

Μία ημέρα μετά το σοκ που προκάλεσε η ομιλία Βανς στην Ευρώπη, Ολαφ Σολτς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχείρησαν να περάσουν στην αντεπίθεση με τις ομιλίες τους στην δεύτερη μέρα της, μουδιασμένης ακόμη, Διάσκεψης του Μονάχου.

Το κεντρικό μήνυμα του Σολτς ήταν ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί παρεμβάσεις ξένων στην Δημοκρατία της, ενώ είχαν προηγηθεί σχόλιά του στην Γερμανική Ραδιοφωνία όπου ο καγκελάριος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την εμφάνιση του Aμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Όσα ειπώθηκαν είναι εκνευριστικά και δεν μπορούν απλώς να σχολιαστούν απορριπτικά και να υποβαθμιστούν».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε ότι η Ουκρανάι δεν θα δεχθεί συμφωνίες πίσω από την πλάτη της ενώ παρακίνησε τους Ευρωπαίους να προχωρήσου στη σύσταση ευρωπαϊκου στρατού καθώς η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει μόνη της: «Είναι η ώρα για ευρωπαϊκό στρατό» ήταν η φράση του.

Δεν θα ανεχθούμε παρεμβάσεις στη Δημοκρατία μας

«Με το καλημέρα» ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκανε αναφορά , στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επέπληξε την γηραία Ηπειρο Ευρώπη για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Ο Σολτς ξεκίνησε την ομιλία του με ευθεία αναφορά στον Βανς, τον οποίο ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο Νταχάου και τα σχόλιά του ότι δεν επιτρέπεται η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

«Ποτέ ξανά» στον φασισμό και τον ρατσισμό, είπε ενώ σε μια αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δήλωσε: «Δεν θα δεχτούμε να παρεμβαίνουν ξένοι στις εκλογές μας για λογαριασμό αυτού του κόμματος». «Εμείς αποφασίζουμε μόνοι μας τι θα συμβεί στη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά ο Σολτς υπερασπίστηκε το «τείχος προστασίας» των γερμανικών κομμάτων που προσπαθούν να απομονώσουν την ακροδεξιά και θεωρείται ότι ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε στον Βανς, ο οποίος κάλεσε χθες να ανοίξουν την «πόρτα» στα ακροδεξιά κόμματα. Μάλιστα ο ίδιος συνάντησε την υποψήφια καγκελάριο της ακροδεξιάς AfD, Άλις Βάιντελ.

«Η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή δημοκρατία, και ως ισχυρή δημοκρατία, είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι η ακροδεξιά πρέπει να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου και έξω από τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων και δεν θα υπάρξει συνεργασία μαζί τους», συνέχισε ο Σολτς.

«Όχι» στην «υπαγορευμένη ελευθερία»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι είναι υπέρ των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και της αναζήτησης τρόπων τερματισμού της σύγκρουσης. Αλλά, όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη δεν θα υποστηρίξει μια «υπαγορευμένη ελευθερία».

«Επίσης, δεν θα δεχθούμε καμία λύση που οδηγεί σε αποσύνδεση της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ασφάλειας. Μόνο ένα άτομο θα ωφεληθεί από αυτό: ο πρόεδρος Πούτιν. Εμείς οι Ευρωπαίοι θα εκπροσωπήσουμε αυτά τα συμφέροντα με σιγουριά και ενοποίηση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς εάν υπήρχε κάτι που αξίζει να αναλογιστεί κανείς από την ομιλία του Βανς, ο Σολτς απάντησε: «εννοείτε όλες αυτές τις συζητήσεις για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη;». Ουσιαστικά ειρωνεύτηκε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ο οποίος μίλαγε επί είκοσι λεπτά χωρίς να κάνει αναφορά στην Ουκρανία ή τη ρωσική εισβολή. Αντίθετα, εστίασε σε αυτά που εκείνος θεωρεί ως προβλήματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να εμπλακούν στην διαδικασία εξασφάλισης μιας μεταπολεμικής ειρήνης, ο Σολτς απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν πάντα η βάση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ.

Ο Σολτς είπε ότι για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά εάν επιτευχθεί ειρήνη, οι υποστηρικτές του Κιέβου «πρώτα απ’ όλα» πρέπει να δημιουργήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέλλον.

«Θα υπάρξει ευθύνη στη μεταπολεμική περίοδο για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τους διεθνείς εταίρους και φίλους της Ουκρανίας να το κάνουν αυτό», είπε. «Όλα τα είδη των εγγυήσεων ασφαλείας που δίνουμε θα πρέπει να σχεδιαστούν σε αυτή τη βάση».

Παντως απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο.

Αμυντικές δαπάνες

Αναφερόμενος στις γερμανικές αμυντικές δαπάνες, ο Γερμανός καγκελάριος ανάφερε ότι θα αυξηθούν «σημαντικά». Μάλιστα, όπως είπε, ο ειδικός προϋπολογισμός ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του γερμανικού στρατού είναι μόνο «το πρώτο βήμα».

Τόνισε πάντως ότι θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά ποσά. «Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αμέσως στο γερμανικό σύνταγμα μετά τις εκλογές για να επιτρέψουμε περισσότερες δαπάνες για την άμυνα», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επίσης νέους κανόνες δαπανών για την ΕΕ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών, υπάρχει μια «θερμή» συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν θα αλλάξουν οι κανόνες για το χρέος της χώρας.

Ο Σολτς δήλωσε «λίγο αηδιασμένος» από τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες χωρίς να δανειστείς περισσότερα χρήματα.

Ζελένσκι: Ώρα για ευρωπαϊκό στρατό

«Η Ρωσία δεν προετοιμάζεται για διάλογο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας κατά την δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μόναχου.

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του επιτιθέμενος στη Ρωσία για την έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα στη νέα σαρκοφάγο που προστατεύει ό,τι έχει απομείνει από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η έκρηξη προκλήθηκε από ρωσική επίθεση με drone.Το Κρεμλίνο πάντως χαρακτήρισε «προκλήσεις» τις κατηγορίες του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιτίθεται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

REUTERS/Wolfgang

«Η Ρωσία δεν προετοιμάζεται για διάλογο… Συνεχίζει να ανοίγει νέα κέντρα στρατολόγησης… Ο Πούτιν μπορεί να το αντέξει οικονομικά… οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές για να το αντέξει οικονομικά», είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία ότι θα στείλει στρατεύματα στη Λευκορωσία αυτό το καλοκαίρι… Αυτή η δύναμη προορίζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία; Ίσως, ή ίσως προορίζεται για εσάς», συνέχισε.

Αναφερόμενος στους Βορειοκορεάτες που μπήκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο πλευρό της Ρωσίας, τον Οκτώβριο, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι μαθαίνουν πώς να πολεμούν σε έναν σύγχρονο πόλεμο. «Τι γίνεται με τα δικά σας στρατεύματά, είναι έτοιμα;». Ήρθε ή ωρα για έναν ευρωπαίκό στρατό, είπε ο Ζελένσκι παραδεχόμενος ότι «ο δικός μας στρατός μόνος του δεν θα αντέξει».

«Πιστεύω στην Ευρώπη και σας προτρέπω να ενεργήσετε για χάρη σας, για τα έθνη σας, τα σπίτια σας, τα παιδιά σας για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει τα όπλα να παράγονται πλήρως στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει μόνη της το μέλλον της», τόνισε.

«Τα χρήματα από μόνα τους δεν θα σταματήσουν μια εχθρική επίθεση. Δεν έχει να κάνει μόνο για τους προϋπολογισμούς, αλλά και με τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπερασπιστούν το σπίτι τους».

Ουκρανία και Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ζελένσκι διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθούμε ποτέ συμφωνίες που γίνονται πίσω από την πλάτη μας, χωρίς τη δική μας ανάμειξη». «Αν μείνουμε εκτός αποφάσεων και για το δικό μας μέλλον, τότε θα χάσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν θέλει άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να μπορέσει να «τεμαχίσει τον κόσμο».

Ο Ζελένσκι επέμεινε ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας χωρίς το Κίεβο και την Ευρώπη. «Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, καμία απόφαση για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι», είπε χαρακτηρίζοντας  «επικίνδυνη» εξέλιξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από αυτόν.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν θα βγάλει από το τραπέζι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Χρειαζόμαστε συντονισμένη διπλωματία… το τέλος αυτού του πολέμου θα πρέπει να είναι η πρώτη κοινή μας επιτυχία».

Σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία δεν επιτύχει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί «ένα άλλο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία». Τώρα το μέλος του ΝΑΤΟ με τη μεγαλύτερη επιρροή φαίνεται να είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλωσε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια κατάπαυση του πυρός χωρίς πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας».

«Το πού χαράσσονται τα σύνορα εξαρτάται από εμάς. Η πρότασή μου είναι τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας… αυτά είναι τα ισχυρότερα σύνορα γιατί είναι η γραμμή του διεθνούς δικαίου… Πρέπει να ασκήσουμε πίεση μαζί για να κάνουμε πραγματική ειρήνη».

«Η Αμερική σας χρειάζεται ως σύμμαχο; Δεν ξέρω. Για να είναι η απάντηση ”ναι”, η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με μία φωνή», είπε επίσης.

Διαβάστε ακόμη:
Ο Σολτς απαντά στον Αμερικανό αντιπρόεδρο: «Δεν θα δεχτούμε να παρεμβαίνουν ξένοι στις εκλογές μας»
Βανς για συνάντηση με Ζελένσκι: Γόνιμη συζήτηση – Πρέπει να υπάρξει «διαρκής ειρήνη»
Ζελένσκι: Γιατί θέλει ο Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
«Να κοιτάς τη δουλειά σου» – Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά Τζέι Ντι Βανς