Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αλλά πολύ ασθενείς δονήσεις τις τελευταίες ώρες, η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.
Για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι περιμένουμε στο εξής μίλησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Βεβαιωθήκαμε εξ αρχής ότι είναι τεκτονικοί οι σεισμοί. Αλλά δεν είναι η συνηθισμένη περίπτωση τεκτονικών σεισμών, που η δράση τους οφείλεται μόνο στις τάσεις που επικρατούν στον ανώτερο φλοιό. Οφείλεται επιπρόσθετα στο ότι σε μεγάλο βάθος, κάτω από τα 5 χιλιόμετρα, υπάρχει ένα μαγματικό σώμα άνω των 15 χιλιομέτρων μήκους, το οποίο πιέζει να βγει στην επιφάνεια. Αυτό δίνει όλη τη δραστηριότητα που σπάει τα μικρά και μεσαία ρήγματα, με αποτέλεσμα σεισμούς από 4 έως 5,3 Ρίχτερ», εξήγησε ο κ. Παπανικολάου.
Σημείωσε ότι σε αυτή την περιοχή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, αυτό της Ανύδρου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το νησί. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή και να δώσει έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ. Για τον ίδιο αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο. Και τούτο γιατί όπως είπε «θα ήταν διαχειρίσιμη η κατάσταση, αφού δεν περιμένουμε καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ θα βοηθούσε επίσης να εκτονωθεί πιο γρήγορα η δραστηριότητα στην περιοχή».
«Ελπίζω αν γίνει ένα τέτοιο γεγονός τις επόμενες ημέρες, να εκτονωθεί η δραστηριότητα έως το Πάσχα. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα πάμε και μετά το Πάσχα ίσως και έως το καλοκαίρι», εκτίμησε ο κ. Παπανικολάου.