Μία σχετικά ήρεμη νύχτα είχαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων, αφού η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με εξαιρετικά ασθενείς δονήσεις. Η αγωνία όμως επιμένει.
Η Παρασκευή ξημέρωσε με τρεις σεισμούς από 3,3 έως 3,5 Ρίχτερ, από τις 05:33 έως και τις 06:04 το πρωί, ενώ οι υπόλοιπες δονήσεις έως και τις 07:00 ήταν χαμηλότερες των 3 Ρίχτερ. Ωστόσο το σεισμικό σμήνος που δοκιμάζει τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, έχει εβδομάδες ή και μήνες μπροστά του προτού οριστικά εκτονωθεί.
Αυτή είναι πλέον η άποψη που εκφράζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, ακόμη και εάν δεν συμφωνεί πλήρως στα αίτια, το εάν θα έχουμε ή όχι σεισμό 6 Ρίχτερ και στο κατά πόσο η πρωτοφανής αυτή σεισμική κρίση συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, κάνει λόγο για «σαφώς πρωτόγνωρο» φαινόμενο που θα διαρκέσει «ως το Πάσχα».
Τα 3 σενάρια: Από το «τίποτα» έως την έκρηξη ηφαιστείου
Σε ενημέρωσή του προς αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο καθηγητής Συνολάκης περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών και τις συνέπειές τους.
- Το πρώτο σενάριο είναι «η σεισμική δραστηριότητα να μειωθεί σταδιακά όπως είχε γίνει το 2011-12 και να μην γίνει τίποτα.
- Το δεύτερο σενάριο είναι «η σεισμικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κύριο σεισμό». Σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησε, «κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένα τσουνάμι και θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος». Ακόμη και σε πολύ μικρά τσουνάμι, υπάρχουν στροβιλισμοί που δημιουργούνται στα λιμάνια και αυτό θα είναι ένα πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα, εξήγησε.
- Το τρίτο σενάριο είναι η είσοδος μάγματος, η οποία, ή θα οδηγήσει σε μία έκρηξη του ηφαιστείου, ή στην δημιουργία ενός υποθαλάσσιου «ηφαιστειακού κώνου». Όπως είπε υπάρχει ένας «ασκός» που είναι γεμάτος με μάγμα και τροφοδοτεί με φλέβες – μικρούς σωλήνες, οι οποίοι φτάνουν στην επιφάνεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή την πιθανότητα είναι πολύ μικρή, ενώ πρόσθεσε ότι το παρήγορο είναι πως τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποίηση.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που έχουμε τσουνάμι
Τι θα πρέπει να συμβεί για να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο για την περιοχή τσουνάμι; Όπως έχει εξηγήσει στο Naftemporiki.gr η υπ. Δρ. Μαρίλια Γώγου, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα στο ΕΚΠΑ.
Η Ανατολική Μεσόγειος συνιστά μία από τις πλέον τσουναμογενείς περιοχές του κόσμου. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς και οι συνεχείς και απότομες εναλλαγές στην μορφολογία της παράκτιας ζώνης και του θαλάσσιου πυθμένα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, με τα πιο πρόσφατα να σημειώνονται το 1956 στην Αμοργό, το 2017 στην Κω και το 2020 στη Σάμο. Η γένεση των κυμάτων τσουνάμι “πυροδοτείται” είτε από μεγάλους σεισμούς (με μέγεθος > Mw 6.5-7) που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είτε από υποθαλάσσιες ή/και παράκτιες κατολισθήσεις, οι οποίες μπορεί να προκύψουν μετά από σεισμική δραστηριότητα ή ηφαιστειακή έκρηξη.
Δεδομένης της κινητοποίησης που υπάρχει στην παρούσα φάση εξαιτίας της έξαρσης των φαινομένων προφανώς αν προκληθεί τώρα κάποιο τσουνάμι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά τις όποιες καταστροφές στο τοπικό περιβάλλον αλλά και υποδομές των νησιών. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι μπορεί να εκδηλωθεί κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο ένα τσουνάμι.
Καθοριστικός ο χρόνος εκδήλωσης
Η εκτίμηση της διακινδύνευσης κατά την εκδήλωση ενός τσουνάμι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο χρόνος εκδήλωσης του γεγονότος αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες. Ενδεικτικά, το τσουνάμι στην Κω το 2017, αν και είχε ύψος μόλις 1,5 μέτρο, θα μπορούσε να προκαλέσει τουλάχιστον τραυματισμούς αν είχε συμβεί μεσημέρι του Ιουλίου, με τις παραλίες γεμάτες, και όχι στις 2 το πρωί.
Ομοίως, το τσουνάμι στη Σάμο, με μέγιστο ύψος 3,3 μέτρα, θα είχε σοβαρότερες συνέπειες αν εκδηλωνόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι στο τέλος Οκτωβρίου. Ο κίνδυνος είναι δεδομένος ανά πάσα στιγμή, όμως η διακινδύνευση μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω της εφαρμογής μέτρων πρόληψης.
Το Naftemporiki.gr παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Δείτε εδώ πώς έχει εξελιχθεί το φαινόμενο.