«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας βάζει η επίθεση με δράστη 24χρονο Αφγανό, ο οποίος εισέβαλε με το αυτοκίνητό του σε διαδήλωση συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οι ούτως ή άλλες έντονες συζητήσεις για το μεταναστευτικό προ των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, αποκτούν νέα δυναμική καθώς, όπως αποδεικνύεται, ο Αφγανός δράστης παρέμενε στη Γερμανία ευρισκόμενος σε καθεστώς απέλασης σε αναστολή ή αλλιώς με «άδεια ανοχής» όπως το ορίζει η γερμανική νομοθεσία.
Ο 24χρονος τραυμάτισε τουλάχιστον 28 άτομα -αφήνοντας μερικούς από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση– όταν όργωσε με ένα λευκό μίνι το πλήθος που διαδήλωνε.
Ήταν ήδη γνωστός στην αστυνομία και συνελήφθη επί τόπου. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καθορίσει τα κίνητρά του, αλλά η υπόθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική μονάδα της Βαυαρίας.
Μερτς: Νόμος και τάξη
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο πιθανός επόμενος καγκελάριος ως υποψήφιος της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ανήρτησε στο Χ: «Θα επιβάλουμε με συνέπεια τον νόμο και την τάξη. Όλοι θα πρέπει να αισθάνονται ξανά ασφαλείς στη χώρα μας. Κάτι πρέπει να αλλάξει στη Γερμανία».
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, -αδελφού κόμματος του CDU, περιέγραψε το όλο περιστατικό ως πιθανή «τρομοκρατική επίθεση» και ζήτησε σκληρότερα μέτρα, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία «δεν μπορεί να συνεχίσει να περνάει από τη μια επίθεση στην άλλη χωρίς δράση».
Το περιστατικό στο Μόναχο ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων με δράστες ξένους πολίτες που διαμένουν στη Γερμανία. Τον Ιανουάριο, 28χρονος Αφγανός επιτέθηκε σε μια σχολική ομάδα, σκοτώνοντας ένα παιδί δύο ετών και έναν άνδρα στην πόλη Ασάφενμπουργκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, πολίτης της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας 200.
This is Farhad N.
The picture perfect prime example of an Afghan refugee that the left cheers for.
Today, he committed a terrorist attack in Munich, severely harming at least 28 people.
Stop GASLIGHTING the victims’ families with your protests against “the far-right”!!! https://t.co/Qj5l8J9EXo pic.twitter.com/6BU7SaAy20
— Naomi Seibt (@SeibtNaomi) February 13, 2025
Στο κλίμα αυτό, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έσπευσε να κατηγορήσει τις χαλαρές μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας, δείχνοντας» την εθνικότητα του υπόπτου. Η αρχηγός του κόμματος, Αλις Βάιντελ ανήρτησε στο X : «Δηλαδή αυτό θα συνεχίζεται για πάντα; Αναστροφή της μετανάστευσης τώρα!».
BREAKING:
A new video shows the Afghan terrorist repeatedly screaming “Allah” after today’s car ramming attack in Munich (28 wounded).
He was also sharing Islamist propaganda online leading up to the attack.
Via @irfan_peci pic.twitter.com/e4hZruxVkE
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 13, 2025
Απέλαση υπόσχεται ο Σολτς
Επιδιώκοντας να μην εμφανιστεί ότι υστερεί σε ρητορική, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σε προεκλογική εκδήλωση στη βόρεια Βαυαρία: «(ο δράστης) δεν μπορεί να ελπίζει κανενός είδους επιείκεια… Πρέπει να τιμωρηθεί και πρέπει να εκδιωχθεί από τη χώρα».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποψήφιος καγκελάριος εκ μέρους των Πρασίνων, κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο, δηλώνοντας σοκαρισμένος από την επίθεση, αλλά προτρέποντας σε αυτοσυγκράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα. «Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε γρήγορα το φόντο αυτής της φρικτής πράξης», έγραψε στο X .
Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία πρόκειται να παρευρεθούν δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Σολτς καθώς και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance.
Ενώ οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το περιστατικό συνδέεται με το συμβάν, τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται υπό επανεξέταση.