Skip to main content

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη – Αμοργό: 2 ομάδες σεισμών – Πάνω από 16.500 οι δονήσεις

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί

Τους 16.500 ξεπέρασαν οι σεισμοί που έχουν ανιχνευθεί στον θαλάσσιο χώρο Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα, βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων,  πάνω από 16.500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14.400 με μεγέθη Μ≥1.0.

Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 σεισμοί, με περίπου 260 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 16 με Μ≥4.0 και 4 σεισμοί με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.

Δύο ομάδες σεισμών

Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ.

Πηγή: ΕΚΠΑ

Νέος σεισμολογικός σταθμός στην Ίο

Στο πλαίσιο της πύκνωσης του σεισμολογικού δικτύου στην περιοχή γύρω από τη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στις 11 Φεβρουαρίου στη νήσο Ίο, όπου εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI). Συγκεκριμένα, μετέβησαν ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης και ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής. Η δράση αυτή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη βοήθεια του Δημάρχου κ. Γκίκα Γκίκα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι ψηφιακές καταγραφές του σταθμού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), και σε δεύτερο χρόνο δημοσίως προσβάσιμες μέσω του κόμβου EIDA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Σακκάς του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ εγκατέστησε στη βραχονησίδα της Ανύδρου έναν νέο μόνιμο γεωδαιτικό σταθμό GPS/GNSS σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

Φωτ. ΕΚΠΑ
Φωτ. ΕΚΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

  • Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
  • Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
  • Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
  • Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
  • Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
  • Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
  • Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.

Διαβάστε ακόμη: